Барселона се опитва да подобри икономическото си състояние, но не го прави на всяка цена. През последните няколко часа се появи оферта, направена от английски милиардер за придобиване 50 процента от собствеността на клуба, както и за плащане на реконструкцията на Spotify Camp Nou.

Сър Джим Ратклиф, известен английски милиардер, който притежава футболни клубове като Ница и Лозан Спорт, освен че се бори за закупуването на Манчестър Юнайтед, дойде да обсъди с президента Джоан Лапорта възможността да бъде акционер в клуба. Самият британски бизнесмен го разкри във фрагмент от книгата си за групата Grit, Rigor & Humor: The INEOS Story, публикувана от The Times.

Според думите му той е имал "интересни разговори" с Барселона. "Казахме им, че вместо да продаваме активите си (в процеса на активиране на така наречените лостове), ще им платим между 2 и 3 млрд. за премоделирането на Spotify Camp Nou плюс закупуването на 50% от собствеността на клуба", увери той. Лапорта категорично отказал.

Ратклиф също така увери, че намерението му не е да продава клуба по-късно и дори уверил Лапорта, че е готов да подпише договор, че това никога няма да се случи. „Барса отхвърли предложението, защото нейните собственици са партньори“, каза той.

„Те вече са продали част от своите телевизионни права и мърчандайзинг на американски фонд за лешояди за следващите 25 години. Така че те вече имат добра шепа пари, които могат да пилеят“, казал гневно Ратклиф.

И добавил: „Реал Мадрид, Барселона, ​​Юнайтед, Сити… всички те имаха подобни бюджети, около 930 милиона евро. Барса след това управление има около 530 милиона".

Сър Джим Ратклиф е най-богатият човек в цялото Обединено кралство, чието състояние възлиза на 20,6 милиарда долара, според данни на списание Forbes. Той спечели богатството си благодарение на нефтохимическата си компания INEOS, която също има инвестиции в различни спортове, припомня "Труд".

Сред инвестициите, в които Ратклиф участва в света на спорта, са: колоездачният отбор INEOS Grenadiers (един от най-бюджетните); участва в Sailing America's Cup; има 33 процента от отбора на Mercedes във Формула 1; той е член на All Blacks; и притежава спортните клубове Ница и Лозана.

Англичанинът влезе и в наддаването за закупуването на Манчестър Юнайтед, но има силна конкуренция в лицето на Шейх Джасим от Катар.