Барселона беше много активен на трансферния пазар през това лято. След като вече подписаха с Микаил Файе (за Барса Атлетик) и Илкай Гюндоган, вчера от клуба потвърдиха третото попълнение.

Иниго Мартинес беше подписал предварителен договор с Барселона преди няколко седмици, въпреки че преминаването му от Атлетик беше обявено едва в сряда. 32-годишният футболист парафира двугодишен договор с новия си клуб.

Като се има предвид лошото финансово състояние на Барселона, пазарът на свободни агенти беше област, която те трябваше да използват с голям ефект и точно това направиха с Гюндоган и Мартинес.

Една от ключовите области, които Шави Ернандес отчаяно искаше да подсили, беше централната защита. По-конкретно, той искаше натурален ляв централен защитник, тъй като това беше позиция, която не е имал преди в отбора си.

Както се вижда от факта, че Маркос Алонсо, който по природа е ляв бек, обикновено беше в центъра на защитата в редица случаи през миналия сезон, Шави почувства, че е от съществено значение за Барселона да има ляв централен бранител в състава си, и в лицето на Мартинес, той има отличен такъв.

Няма абсолютно никакво съмнение, че Мартинес е подобрение на Алонсо в централната защита. Испанският национал има богат опит в Ла Лига, като редовно е играл както за Реал Сосиедад, така и за Атлетик през последните 12 години.

Мартинес няма да бъде редовен титуляр за Барселона – това ще бъдат Андреас Кристенсен и Роналд Араухо – но той е отличен резервен вариант заедно с Жул Кунде, който отново ще бъде използван като десен бек през следващия сезон. Със сигурност има аргумент, който да предполага, че тези четирима като колектив са най-добрата четворка на централните защитници в Ла Лига.

Мартинес ще се впише с лекота в стила на игра на Барселона. Той е много стабилен защитник и статистиката му показва, че се чувства удобно с топката. Като се има предвид, че той ще се присъедини към страна, която доминира притежанието на топката, тези числа само ще се подобрят.

Освен това, той е солиден защитник, някой, който ще се стреми да доминира в своята зона на терена, и Шави ще знае, че той е човек, на когото може да се разчита.

Ако Барселона иска да се върне към битката за трофея в Шампионската лига, каталунците ще имат нужда от играчи като Мартинес, които са надеждни и вършат работата си ефективно. С него в състава си те имат отличен шанс да постигнат успех през следващите две години.