Барселона победи с 4:3 като гост Виляреал в един от най-интересните мачове в Ла Лига от началото на сезона. Двубоят мина през невероятни обрати, като каталунците поведоха с 2:0 до 15-та минута след голове на Гави (12) и Френки де Йонг (15), но след това домакините обърнаха развоя чрез Хуан Фойт (26), Александър Сьорлот (40) и Алекс Баена (50).

Последната дума все пак бе на каталунците, които изковаха трудните три точки с голове на Феран Торес (68) и Роберт Левандовски (71). За играч на мача беше избран 16-годишният Ламин Ямал, който асистира за първия гол, удари две греди и бе в основата на победното попадение. При смяната си в 76-та минута Ямал беше изпратен на крака от местните фенове.

Така Барселона постигна втората си победа през сезона и за момента е на третото място в класирането с актив от 7 точки, колкото има и Жирона. Лидер е Реал Мадрид с 9. Виляреал е на 13-та позиция с 3.

Двубоят започна според очакваният с високо темпо и с атаки и към двете врати, като първият удар, поне временно, изглеждаше, че ще бъде на Виляреал. В 5-та минута Александър Сьорлот беше изведен сам срещу Тер Стеген и с лекота реализира. Голът обаче беше отменен от ВАР заради това, че Етиен Капу посегна към топката, а след това Сьорлот бе в засада.

Високото темпо продължи в 12-та минута Барса поведе при първата си по-сериозна атака. Ламин Ямал центрира прекрасно към далечната греда, където Гави беше изпуснат от бранителите в жълто и с глава насочи топката в далечния ъгъл - 1:0.

Само три минути по-късно каталунците наказаха нова сериозна грешка в защитата на Виляреал. Левандовски получи топката на границата на наказателното поле, а Алфонсо Педраса я чукна под крака му, но така “изведе” Френки де Йонг сам срещу вратаря. Нидерландецът показа страхотно хладнокръвие и реализира за 2:0.

Виляреал обаче не се отказа. Дори напротив - до края на полувремето “Жълтата подводница” изравни резултата. В 26-та минута след центриране от ъглов удар на Баена защитникът Хуан Фойт, желан силно от Барса в последните месеци, надскочи бранителите на гостите и с прецизен удар с глава направи 1:2.

Вторият гол на Виляреал дойде след страхотно изградена атака. Морено разсече защитата на гостите с хубаво подаване към Педраса, който пък я пусна успоредно на голлинията и намери на далечната греда Сьорлот на празна врата. Норвежецът нямаше как да сбърка и направи 2:2.

Страхотното представяне на Виляреал продължи и след почивката. Само пет минути след подновяването на играта “Жълтата подводница” вкара и трети гол. Алфонсо Педраса регистрира втората си асистенция в мача, като при бърза атака изведе на стрелкова позиция Алекс Баена. Последният стреля фалцово от движение и намери далечния ъгъл за 3:2.

Барса се нуждаеше от нещо специално, за да се върне в мача и го намери у 16-годишния Ламин Ямал. В 55-та минута талантът разтресе гредата с прекрасен удар. Все пак в 68-та минута каталунците изравниха. Гави и Феран Торес комбинираха в наказателнтото поле. Първият удар на нападателя беше блокиран, но при втория не остави шансове на Йоргенсен - 3:3.

Само три минути по-късно Ямал беше в основата на четвъртия гол. Талантът получи топката на десния фланг, напредна към наказателното поле и стреля мощно в близкия ъгъл, но за негово нещастие топката отново се отклони в гредата. Тя обаче отиде право при Левандовски, който на празна врата нямаше как да сбърка и направи 4:3. Малко след това Ямал беше заменен, за да бъде изпратен с овации и на крака от местните фенове.

До края Барса контролираше играта и можеше да стигне и до още попадения при сериозните пространства, които се откриха в защитата на домакините. Феран Торес и Ансу Фати обаче пропуснаха от изгодни позиции. В 91-та минута пък Левандовски остана сам срещу Йоргенсен, но не успя да го преодолее.

Виляреал - Барселона 3:4
0:1 Гави 12’
0:2 Френки де Йонг 15’
1:2 Хуан Фойт 26’
2:2 Александър Сьорлот 40’
3:2 Алекс Баена 50’
3:3 Феран Торес 68'
3:4 Роберт Левандовски 71’

Виляреал: Йоргенсен, Фойт, Габия, Куенка, Педраса, Баена, Парехо (86 - Бреретон), Капу (70 - Суарес), Терац (70 - Комесаня), Морено (70 - Ахомаш), Сьорлот

Барселона: Тер Стеген, Алонсо, Кристенсен (46 - Гарсия), Кунде, Роберто, Ромеу (63 - Феран), Де Йонг, Гюндоган, Ямал (76 - Фати), Гави, Левандовски