Това, което Шави опита при 2:2 с Майорка, е фантастично, ако побеждаваш, но крие голям риск, когато не спечелиш мача. Особено в началото на сезона. Ротациите са хубаво нещо за конкуренцията между футболистите, защото служат за почивка на уморените, но понякога е по-добре да играеш на сигурно. Вместо това треньорът на Барса реши да се хвърли в огъня, оставяйки Левандовски и Кунде на пейката. Това не бе най-подходящият момент да го прави. Нямаше го и контузения Де Йонг, нито Педри, което лишаваше каталунците от гръбнака на този отбор.

Да сложиш до Араухо друг футболист, на когото му липсва ритъм, определено отслабва защитата, която вече няма нищо общо с онази от миналата кампания. Тер Стеген е инкасирал 8 гола едва за 7 кръга, а през 2022/23 същите попадения бяха допуснати за 25 срещи. Факт, който не може да се пренебрегне и трябва да държи нащрек щаба.

Никой не може да спори със смелостта на Шави, но има голяма разлика в представянето и ефективността между всеки от играчите. Иниго Мартинес още няма практика, а Ориол Ромеу сякаш вече не държи онази палка, наследена от Бускетс, с която се справяше толкова добре в предишните мачове. Тер Щеген също има право на грешки понякога, но когато се натрупат много такива, това прекалено улеснява съперника.

Срещу Майорка се прояви само талантът на Феликс и Рафиня, при това твърде малко. После Ламин Ямал и Фермин Лопес също вдигнаха Барса със свежест и талант. С тяхното влизане Барса имаше усещането, че нещо хубаво предстои да се случи. Особено Ямал – това 16-годишно момче с всяка своя крачка сякаш крещи в лицето на Шави, че трябва да играе повече. С неговите пробиви по крилото отборът наистина бе на косъм да повтори чудодейния обрат срещу Селта. Понякога обаче футболът е справедлива игра и точно това се случи – Барса като цяло се представи слабо и допусна повече грешки от Майорка. Гафовете в защита, безпорядъкът в средата и неточностите отпред натежаха. А така е невъзможно да спечелиш.

Материал на "Спорт"