Откриваме Деко в Сао Пауло, на няколко часа от неговото родно място (б.р. – Сао Бернардо до Кампо). Това е първото интервю на 46-годишния бивш халф с нас, откакто стана спортен директор на Барселона. Той прави преглед на текущите дела в клуба, подчертавайки, че важното е да „ценим повече това, което имаме, а не постоянно да гледаме в бъдещето“.

 

Как минаха първите ви 30 дни на поста?

– Е, най-сложното винаги е пазарът, там се хвърля много труд. След това е по-спокойно, но пък започват мачовете. Знаем величието на Барса, а аз работя единствено с цел да намеря къде можем да се подобрим. На първо място връзката между първия и втория отбор вече е направена. Виждате колко много млади момчета имаме в тима. Единственото лошо нещо през тези първи 30 дни са контузиите, но това няма как да се контролира. На мнение съм, че първият месец беше добър.

Как решихте да приемете предложението на клуба?

– Истината е, че винаги се стремя към предизвикателства. В крайна сметка е нормално да искаш да помогнеш на любимия си клуб. Да си в Барса под каквато и да е форма е огромна гордост. В миналото също имах предложения от някои проекти, но не се чувствах подготвен.

Повдигнахте въпроса за контузиите, каква е ситуацията преди предстоящите три домакинства (б.р. – на Атлетик Билбао и Реал в Ла Лига и на Шахтьор в Шампионска лига)?

– В Бразилия съм от няколко дни, защото баща ми беше опериран. Но постоянно поддържам връзка с Шави и медицинския ни екип. Те работят на сто процента. Идеята е да възстановяваме футболистите, без да бързаме, като не мислим само за това, което предстои, а за целия сезон, който е дълъг и труден.

Съставът достатъчно широк ли е, за да справи през цялата кампания? През януари трябва да дойде Витор Роке, ще има ли нови?

– Знаете, че Ла Лига ни налага някои рестрикции, не само на нас, но и на останалите клубове. Така че не трябва да се оплакваме, а да работим и да се подобряваме. Истината е, че трудно ще вземем нови попълнения през януари. Винаги ще внимаваме и ще търсим, ако има някаква възможност, но не мисля, че ще се случи.

Сигурно ли е, че Витор Роке ще пристигне през януари?

– Ясно е, че не зависи само от усилията на клуба. С Атлетико Паранаензе се разбрахме, че той може да дойде едва през януари, ще видим какво ще направим. Ако не, със сигурност през юли ще бъде част от отбора.

С какво може да допринесе той за Барса?
– Един футболист, за да играе в Барселона, освен техническо качество трябва да притежава и много други черти. Важно е да е смел и да не изпитва напрежение. Витор Роке е играч, който много харесвам, Шави също го одобри. Развълнуван е от пристигането си, но е млад и има още какво да учи.

Какъв е начинът на работа, който сте установили с Шави?

– Няма специален начин, той е наставникът. Освен това сме играли заедно и сме приятели. Споделяме сходни футболни идеи независимо от връзката директор-треньор. Моята работа се състои в това да се опитам нещата да вървят възможно най-добре за него и футболистите. Той се справя много добре. Прояви огромна смелост, за да поеме отбора в труден момент. Адаптира се към тежките условия, спечели първенството и налага млади играчи. Но Шави е такъв, има тази важна способност да се адаптира, беше такъв и като футболист. Старая се да му помагам колкото е възможно повече.

Какви са краткосрочните и дългосрочните цели, които сте си поставили?

– В Барса целта винаги е да побеждаваме. Опитахме се да направим отбора възможно най-добър независимо от ситуацията, в която се намираме. Мисля, че помогнахме на Шави да има конкурентен състав. Искаме да имаме стабилен отбор и млади играчи, които да растат в клуба.

Доволен ли сте от изминалия трансферен прозорец?

– Истината е, че можехме да задържим още играчи. Но футболистите, които си тръгнаха, искаха да го сторят, за да имат повече минути на терена. Доволни сме от свършеното, но просто не можехме да направим много повече.

При тази ситуация трябва да се използва младежката система, да се търсят играчи без договори и млади футболисти с бъдеще, нали?

– Не е точно така. В исторически план Барса винаги е имал страхотни млади играчи. Второ, върши се добра работа, защото случайно не получавате качествени футболисти. Няма да търсим млади, защото нямаме такива, това не е вярно. Клубът знае всичко, което трябва да направи във финансово отношение, за да бъде в по-добра ситуация, но все още има дълъг път. Не е необходимо Барселона да харчи милиони всяка година. Това не е въпрос на правила, а на стратегия.

На представянето си заявихте, че Барса не е направил смяната на поколенията, от която се нуждаеше. Това ли сторихте през това лято?

– Разбирам накъде биете, но ние знаем към какво се стремим. Трябва да сме спокойни и да работим. Съставът ни е добър, имаме млади играчи и такива с опит. За мен това е силен отбор, който може да се бори за трофеи. Претърпяхме сериозни контузии и това си личи. Няма да говорим за бъдещи играчи, трябва да се грижим за нашите, да им даваме любов, за да са спокойни и щастливи.

Вие контролирате бразилския пазар. Следите ли някой друг играч след Витор Роке?

– Футболисти има по целия свят, работим добре на скаутско ниво. Следим доста играчи, което е нормално, но трябва да ценим нашето си. Подписахме нов договор с Балде, сега имаме други наши футболисти, с които преговаряме. Ламин Ямал също парафира. Разговарях и с агентите на Френки де Йонг. Той е играч, който искаме да задържим тук дълги години. На идеална възраст е за футболист и играе на високо ниво. Най-важното е, че е щастлив при нас, забавлява се и се справя страхотно.

Кога ще може да бъде регистриран новият договор на Гави?

– Клубът държи това под контрол. Поддържаме връзки с Ла Лига и работим над това. Няма проблеми, всичко е под контрол.

Вие бяхте един от менторите на Меси, когато беше много млад. Коя е идеалната рецепта, за да може едно дете да даде всичко от себе си и да не бъде жертва на очакванията, които генерира Барса?

– Най-важно е да не се правят сравнения. Лео си е Лео, Ямал си е Ямал, Гави си е Гави, а Кройф си е Кройф. Разбирам хората, които го правят, защото Ламин е едно 16-годишно момче със специален талант, различен от другите. Трябва да го оставим на мира, за да може той да се наслаждава на футбола. Нужно е да го улесним максимално и той да премине през тази фаза без проблеми.

Твърде рано ли е да знаем какво е бъдещето на Кансело?

– Той е футболист с опит, който е играл на високо ниво в няколко отбора в продължение на много години. Жоао Феликс е малко по-млад, но за него важи същото. Те допринасят много, но е твърде рано да говорим за постоянни трансфери.

С кой настоящ футболист бихте искали да играете заедно?

– Със Серхио Бускетс, без съмнение.

Какво послание бихте изпратили на феновете на Барса?

– Да продължат да ни подкрепят както преди, най-вече през този сезон, когато не домакинстваме на „Камп Ноу“.

 

Материал на "Мундо Депортиво", превод на "Тема спорт"