През лятото на 2006 г. Барселона е на предсезонно турне в Америка. Роналдиньо, който по същото време е действащият носител на „Златната топка“, отива да посети свой стар приятел, взимайки нов другар със себе си.

„Още тогава Роналдиньо, който ми е добър приятел, каза, че ще ме запознае с играча, който ще бъде най-великият за всички времена”, разказва баскетболната звезда Коби Брайънт години по-късно.

„Отговорих му, че той е най-добрият, но Роналдиньо продължи да обяснява, че това дете ще го надмине. Момчето се наричаше Лео Меси”, продължава Коби, а останалото, както казват, е просто история…

Говорим за периода, когато Лео току-що е навършил 19 години. В цял свят вече се знае, че младият аржентинец има страхотни качества, но малцина бяха наясно колко далеч може да стигне. Роналдиньо обаче изглежда доста уверен: „Аз, Деко и целият отбор следяхме Лео още от юношеския отбор. Ходехме да гледаме мачовете му и на 17 г. знаехме, че ще бъде №1”, признава бразилецът пред The Athletic.

Всички за пореден път се уверяват колко прав е бил той, когато Меси увеличи рекорда си със спечелването на „Златната топка“ за осми път в кариерата. А връзката между двамата (Роналдиньо и Лео), макар и вече позабравена далеч в миналото, също е фактор за успехите на аржентинеца. Става въпрос за приятелство, менторство или дори братство, но приносът на големия батко от Бразилия вероятно е дори по-голям, отколкото мнозина осъзнават.

Друга популярна легенда гласи, че Роналдиньо е бил продаден от Гуардиола през 2008 г., защото се е смятало, че оказва лошо влияние върху Меси. Това е вярно до известна степен, защото по същото време професионалното отношение на бразилеца почти е изчезнало. Зачестяването на нощните му купони води до неизбежен спад във формата, което пък кара Гуардиола да „рестартира“ съблекалнята с неговото освобождаване. В книгата си журналистът Греъм Хънтър пише, че от клуба не са искали перспективният Меси да бъде подведен от старите играчи, но дори да приемем, че това е истина, не бива да се подценява ролята на Роналдиньо в ранните години от кариерата на Лео. И помощта, която той оказва на аржентинеца, за да се превърне от пулсиращ талант в оформен гений.

„Когато видях Роналдиньо, си помислих, че това е най-добрият футболист, който някога ще срещна. После обаче се появи Меси“, признава Хенрик Ларсон в документалния филм на ВВС за Лео, излъчен малко преди Мондиал 2022. Първоначално треньорът Рийкард е предпазлив с аржентинеца, но постепенно го убеждават да повиши младока за постоянно в първия отбор.

Хората около Барса по това време си спомнят две неща за Меси – той очевидно е удивителен талант, но невероятно тих като човек, до степен на мълчание. Роналдиньо разпознава и двете страни на Лео и си поставя за цел да се доближи до него и да го накара да се чувства по-малко уплашен от звездите около него. Звездата кани новия си колега да заеме мястото до него в съблекалнята и дори го води да седне на „бразилската маса“ на вечеря, шегувайки се, че е единственият аржентинец, на когото би позволил да яде с тях.

„Дебютът ми беше горе-долу на същата възраст и знам колко трудно може да бъде за едно талантливо дете да си проправи път в съблекалня, пълна с възрастни – споделя Роналдиньо. – Така че, за да сваля напрежението от него, започнах да показвам другарство, да се шегувам и да се отнасям с него като с малко братче. Целта беше всичко да става възможно най-естествено. От футболна гледна точка Лео нямаше нужда от коментари. Затова единственият съвет, който му дадох, е да играе с радост и свобода с топката в крака. Всичко останало щеше да дойде съвсем естествено”, разкрива бразилецът.

Лео също признава в книгата на Хънтър за ползите от връзката с Роналдиньо: „Опитвам се да копирам някои малки неща, които той прави, но най-важна е радостта от играта. Вижте как винаги се усмихва. Точно така се чувствам и аз. Да играя футбол винаги е означавало щастие за мен”.

Датата е 1 май 2005 г. Тогава Лео бележи първия си официален гол за Барселона срещу Албасете. Познайте кой му асистира. Разбира се, това е Роналдиньо. „Винаги е специално, когато си спомням за този момент, защото там започна неговата кариера. Красиво е да имаш възможността да участваш в началото на тази история. Беше нещо естествено и се изпълних с радост да видя един млад мъж и мой приятел да се справя толкова добре с този първи гол. И за мое щастие и късмет пасът беше мой. Изпълва ме с щастие да знам, че това дебютно попадение дойде от моите крака. Това е спомен, който никога няма да забравим”, разказва Роналдиньо.

Бразилецът говори за време, в което отношенията им бяха станали близки. Имаше и менторски аспект, защото по-възрастният показваше на малкото кученце как работи светът. Меси се нуждаеше именно от някой, който може да му обясни какво е да си най-добрият в света. Лео е толкова добър, че най-вероятно щеше да стане №1 дори без помощта на Роналдиньо, но това не омаловажава факта, че бразилецът също дава своя принос в ранните дни на своя колега. Когато си тръгва, Барселона вече е отборът на Лео.

„Много е възнаграждаващо да видиш как приятели постигат мечтите си. Това наистина ме прави щастлив”, споделя Роналдиньо.

 

Материал на "Атлетик"

Превод на "Тема спорт"