Шахтьор Донецк победи Барселона отново след 15 години. Украинците надвиха Барселона с 1:0. Шахтьор събра 6 точки от четири кръга в група Н на Шампионската лига и запази шансове да се класира на осминафиналите. Барса остава с 9 пункта начело в групата.

Единственият гол в мача вкара Данило Сикан в 40-ата минута с глава. Това е трета победа за украинците срещу Барса в историята на съперничеството. Последната бе през 2008 г. на „Камп Ноу“ с 3:2. През 2004 г. пък Шахтьор победи 2:0 у дома каталунците.

Шахтьор Донецк прие Барселона в Хамбург, заради войната в Украйна. Каталунците знаеха, че могат да се класират на осминафиналите в Шампионската лига 2 кръга преди края на груповата фаза. За целта хората на Шави трябваше да не губят мача.

Барса имаше три победи от първите 3 мача в групата. Украинците пък имаха инфарктни мачове – първо загубиха 1:3 от Порто, а след това обърнаха 3:2 Антверпен. За Шахтьор това бе дебют в Шампионската лига за новия треньор Марино Пушич. Неговият тим победи Динамо Киев с 1:0 в дербито на Украйна през уикенда. Барса пък надви Реал Сосиедад като гост.

Барса започна агресивно мача, но и не успя да създаде чисто положение за гол. С течение на времето домакините заиграха по-уверено. В края на първата част те дори създадоха добри положения. В 40-ата минута Шахтьор поведе.

Прекрасно диагонално подаване към десния фланг прати топката у Гочолешвили. Той центрира прекрасно в наказателното поле и там Сикан с глава прати топката в ъгъла на Тер Стеген – 1:0.

Това е пети пореден гол за Шахтьор в Шампионската лига отбелязан от украинец. Нещо, което не се бе случвало на отбора от 2000 г. насам. Между 2012 и 2014 г. 27 от 28 гола за тима бяха вкарани от бразилци.

Барселона завърши първата част без нито един точен удар.

Второто полувреме отново бе с положения за Шахтьор. Две отлични спасявания на Тер Стеген спряха украинците да поведат с 2:0. Това накара Шави да направи четворна смяна. В игра се появиха Ламин Ямал, Балде, Педри и Жоао Феликс.

И това обаче не направи Барса по-опасна в атака. Каталунците така и не успяха да създадат чисто голово положение. Така хората на Шави записаха второто си поражение за сезона във всички турнири. Единствената друга загуба бе от Реал Мадрид в Ел Класико.

В 87-ата минута Невертон вкара втори гол за Шахтьор, но се оказа, че има засада и попадението бе отменено. Барса завърши мача само с 1 точен удар и логично загуби.