Португалците Жоао Кансело и Жоао Феликс бяха в основата на обрата за Барселона с 2:1 над Порто. Успехът на практика гарантира мястото на каталунците в осминафиналите на Шампионската лига. 

Португалският гранд все пак не се даде и първи поведе в резултата чрез Пепе Акино в 29-та минута. Три по-късно Жоао Кансело изравни, а в 57-та минута Жоао Феликс донесе успеха на тима си.

Така Барселона събра актив от 12 точки от 5 мача в Група Н и е с три повече от преследвачите си Порто и Шахтьор Донецк. В последния си мач от групата на 13 декември тимът на Шави Ернандес ще гостува на Антверп, докато Порто и Шахтьор Донецк ще имат директен сблъсък в битката за елиминациите. 

Барса започна добре срещата и в първите минути си пролича, че Жоао Кансело и Жоао Фелиск са способни на интересни неща. Именно двамата бяха в основата на първите изгодни ситуации за каталунците, но така и не се стигна до добър завършващ удар.

В 22-та минута Барса получи сигнал, след като удар на Тареми мина покрай гредата, а четири по-късно иранският национал реализира отблизо, но беше в положение на засада. 

Така се стигна до 29-та минута, когато Порто поведе. Удар на Тареми бе избит от Иняки Пеня, но топката попадна у Пепе Акино, който с точен удар направи 1:0. 

Барса реагира мигновено и в 32-та минута изравни резултата. Жоао Кансело проби в наказателното поле и с прекрасен удар по диагонала направи 1:1. До края на полувремето пропуски на Феликс и Рафиня лишиха каталунците от обрат. 

Второто полувреме започна с мощен удар на Феликс от близо 25 метра, но португалецът имаше нещастието да види как топката се отклонява в напречната греда. Малко след това нападателят стреля и неточно.  

Все пак в 57-та минута Феликс направи 2:1. Кансоло отново проби по левия фланг и намери на изгодна позиция сънародника си, който от движение засече топката в мрежата и даде аванс на тима си. 

До края Феран Торес и Рафиня на два пъти имаха сериозни възможности за трети гол. Особено красиво беше изпълнението на бразилеца в 88-та минута след изящен пас на Гюндоган. Рафиня засече топката със задна ножица, но Диого Коща успя да отрази. 

Барселона - Порто 2:1

0:1 Пепе Акино 29'

1:1 Жоао Кансело 32'

2:1 Жоао Феликс 57'

Барселона: Пеням Кунде, Араухо, Мартинес, Кансело (82 - Балде), Гюндоган, Педри, Де Йонг, Рафиня (90 - Ямал), Феликс (75 - Феран), Левандовски

Порто: Коща, Зайду, Пепе, Кардосо (90 - Намасо), Жоао Марио (67 - Санчес), Галено (90 - Мартинес), Еустакио (80 - Гонсалес), Варела, Пепе Акино, Еванилсон (80 - Консейсао), Тареми