Жирона продължава да пише приказката на сезона в Ла Лига. Каталунският клуб, който на 22-октомври 2021 г. (преди 2 години и 49 дни) беше пред изпадане в третото ниво на испанския футбол,  сега победи като гост Барселона с 4:2, за да излезе на първо място в Примера дивисион.

Жирона има 41 точки от 16 кръга до тук и е води с 2 пред Реал Мадрид и седем точки пред Атлетико Мадрид и Барселона. Хората на Мичел са отора с най-много победи – 13, най-малко загуби – 1 и най-много вкарани голове 38.

И двата отбора се стремяха да се възползват от това, че Реал Мадрид изпусна две точки в събота след равенство с Реал Бетис. Жирона можеше да излезе начело в класирането на ЛаЛига при победа, а ако удължи серията си без поражение до 10 мача, да се изравни с Реал Мадрид при равенство.

Що се отнася до Барселона, те влязоха в мача след важна победа срещу Атлетико Мадрид миналия кръг и се намираха на пет точки от Реал Мадрид.  Шави обаче има няколко притеснения, свързани с контузии, които могат да усложнят ситуацията за каталунците.

Жирона е изненадата в ЛаЛига този сезон и е с най-добрата атака в първенството. Освен това те влязоха в мача след победа над Ориуела за Купата на Краля.

Още в 11-ата минута гостите поведоха. Голаджията Артьом Довбик получи топката в наказателното поле и с премерен удар с левия крак не остави шансове на Иняки Пен. Авансът на Жирона се задържа само 7 минути. След центриране от корнер Роберт Левандовски скочи най-високо и с глава заби топката в мрежата – 1:1. Осми гол за сезона в първенството за поляка.

Последваха пропуски на Рафиня и Довбик, а удар на Кансело бе спасен от вратаря на гостите. В 39-ата минута Жирона отново поведе. Мигел пое топката в центъра напредна до наказателното поле и след като никой не му попречи стреля чудесно с левия крак и заби топката под гредата – 1:2.

За първи път от 1982 г. каталунски отбор вкара 2 гола за първото полувреме като гост на Барселона. Последният такъв случай бе Еспаньол. Барса не бе пускала 2 гола до почивката като домакин в първенството от 2019 г.

След паузата Барса опита да натисне. Удари на Де Йонг, Рафиня, Гюндоган бяха спасени от вратаря на гостите Гацанига.

И след всички безплодни опити на Барса да изравне, Жирона вкара трети гол. 10 минути преди края резервата Валери уби интригата и осигури първото място за тима си. Вратаря Гацанига изрита топката напред, Стуани отклони с глава, Валери изпревари Кунде и се измъкна зад гърба му, за да може с прецизен удар в ъгъла да вкара първия си гол за сезона и въобще в кариерата в Примера дивисион!

Жирона изпусна още две добри възможности, но в добавеното време Гюндоган върна един гол. Той получи в наказателното поле, обърна се добре и порази вратата на Гацанига. Барса дори можеше да измъкне точка, като в 93-ата минута добро центриране стигна до Левандовски, но поляка от чиста позиция не уцели вратата с глава.

И точно тогава ветерана Кристиан Стуани реши всичко. Савио центрира отляво и на далечната греда от упор Стуани успя да провре топката през Кансело и вратаря Пеня – 4:2.