Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде специално интервю, в което изрази пълната си подкрепа за Шави. Каталунците не се справят по най-добрия начин през тази кампания, но босът е уверен, че представянето и резултатите ще се подобрят. Той коментира и други интересни теми около клуба.

 

Под въпрос ли е работата на Шави?

– Има цялото ни доверие и го заслужава. Когато дадете на човек увереност, той дава най-доброто от себе си. Имаме пълно доверие към Шави. Освен знанията си той е страхотен треньор, но освен това е издръжлив човек, който защитава и пази играчите си. Шави трябваше да премине през много трудности този сезон заради контузии. В анализите след мачовете си е великолепен, така че знае къде правим грешки и ще ги отстрани.

Какви са отношенията ви с Шави?

– Много добри, което е нормално, защото е наш треньор. Имаме и обща история, което прави отношенията ни още по-добри.

Йохан Кройф е казвал, че ако един треньор иска да оцелее в Барселона, трябва „да изпрати по дяволите“ президента. Ще разберете ли, ако Шави ви помоли да не слизате в съблекалнята или да го правите само в специални случаи?

– Шави не ми е казвал това (смее се), защото аз не съм президент, който ходи в съблекалнята всеки ден или присъства на всички тренировки. Отивам само когато преценя, че трябва, и очевидно винаги в съгласие с треньора. Много е важно ролите да са разпределени и всеки да носи своята отговорност. Играчите трябва да се опитват да печелят всеки мач, а наставникът трябва да ги тренира, за да се създаде по-конкурентен отбор. Президентът има съвсем други отговорности. Ние понесохме последствията, едно катастрофално наследство. Но какво да се прави, всеки има своята роля. Аз не съм натрапчив президент.

По отношение на бъдещето на треньора винаги сте казвали, че загубите ще имат последствия…

– Загубата винаги има последствия. Ако не спечелим трофей този сезон, ще трябва да се вземат решения, от които клубът има най-голяма нужда. Фактите обаче показват, че все още се борим за всички възможни трофеи. Ние се стремим да спечелим всеки един от тях. Скоро предстои Суперкупата на Испания, ще започнем и в Купата на краля. В Ла Лига се отдалечихме от челните позиции, но сме трети и не всичко е загубено. В момента имаме спад, а преките ни съперници се справят много добре и са постоянни. Но това няма как да ги подмине, така че и те ще имат лоши периоди. Смятам, че ще се изкачим в класирането, защото много от контузените играчи вече са възстановени. Оставам оптимист и се надявам да спечелим всички възможни трофеи.

Шави каза, че проектът му е наполовина завършен след две години. Мислите ли, че отборът може да играе по-добре?

– Шави се справя много добре и той е човек с огромна устойчивост. Като цяло отборът става все по-силен. Миналата кампания спечелихме титлата и Суперкупата на Испания, а сега се стремим към повече трофеи. На мнение съм, че този сезон може да е дори по-успешен, ако всичко се развие според очакванията ни. Шави има необходимия капацитет да го направи. Той знае какво липсва на отбора и от какво се нуждае, за да ни води към победите. Някои моменти на липса на концентрация дотук ни убиват през сезона. Това ще бъде коригирано със сигурност.

Но с по-добър състав от миналата година резултатите са по-лоши. Как си го обяснявате?

– Обвинявам за това тежките контузии на Педри и Френки де Йонг. Двама играчи, които ни помагат страшно много да контролираме топката. Това за мен е ключово и именно това е причината да не се справяме толкова добре. Сега, след като възстановихме някои от контузените, нивото на игра отново е очевидно. Убеден съм, че отборът ще постигне много успехи. Не изключвам да привлечем вътрешен халф през януари.

Могат ли проблемите с вкарването на голове да бъдат решени с пристигането на Виктор Роке?

– Планирано е да пристигне в края на декември или началото на януари. Идеята е да го интегрираме възможно най-бързо.

Какви очаквания имате?

– Деко ни обясни, че той е играч с огромен потенциал. Мисля, че ще се справи много добре и ще ни помогне. Имаме виртуозни играчи, естествени голмайстори като Левандовски, а той ще бъде страхотно допълнение към отбора.

Обмисляте ли сериозни подсилвания на зимния пазар?

– Идеята е да вземем полузащитник, който да компенсира по някакъв начин загубата на Гави. Най-вероятно ще става въпрос за играч под наем до края на сезона. Мисля, че няма да имаме проблеми с финансовия феърплей заради поредица от операции, които са в ход. И ако те бъдат потвърдени, ще можем да вземем нови футболисти.

Какви трансфери са планирани за следващата година?

– Ако изпълним бюджета, който е много амбициозен, бихме могли да излезем на пазара с гаранциите за извършване на операции, които биха довели най-добрите футболисти в Барселона.

Има ли решения за бъдещето на Жоао Кансело и Жоао Феликс, които играят в Барселона под наем?

– С агента на играчите (б.р. – Жорже Мендеш) имаме много добри отношения. Нашето желание е те да подсилят тима с постоянни трансфери. Искаме те да принадлежат на нашия отбор, да не бъдат просто преотстъпени. Да видим как ще се развият нещата. Вярвам, че ще се получи нещо, с което Кансело и Феликс ще са доволни.

Интервю на каталунския вестник "Спорт"

Превод на "Тема спорт"