Барселона продължава колебливите си изяви от началото на сезона, но въпреки това победи с 2:1 като гост Лас Палмас в мач от 19-тия кръг на Ла Лига. 

Каталунците на практика проспаха първото полувреме, след което домакините поведоха с 1:0 след изработен от школата на каталунците гол - асистенция на Алехандро Суарес и точен изстрел на Мунир Ел Хадади (12). След почивката Барса вдигна оборотите и стигна до изравнителен гол чрез Феран Торес в 56-та минута. В 4-та минута на добавеното време пък Илкай Гюндоган донесе трите точки след точно изпълнение на дузпа. 

Дебют за каталунците направи 18-годишният супер талант Виктор Роке, който се появи като резерва през второто полувреме. 

Така Барселона успя да прибави скъпоценни три точки към актива си и към момента е на третата позиция с 41. Със 7 повече са лидерите в класирането Реал Мадрид и Жирона. 

Двубоят започна с шанс за Барселона още в 4-та минута, когато Жоао Кансело изскочи на добра позиция в наказателното поле на домакините, но изстрелът му беше блокиран. При ситуацията португалецът получи удар и малко след това беше заменен заради контузия.

Бедите за Барса станаха още повече само минута по-късно, когато Лас Палмас поведе в резултата. Иронията бе, че голът беше изработен от кадри на каталунците. Алехандро Суарес проби по дясното крило и достави прекрасна топка пред вратата към Мунир Ел Хадади, който само я чукна покрай Иняки Пеня и направи 1:0.

До края на полувремето Барселона така и не направи нещо, за да се върне в мача. Затвърди се мнението, че това бе може би едно от най-слабите полувремена на каталунците този сезон. 

Чак след почивката тимът на Шави показа повече мотивация. В 54-та минута Рафиня пробва късмета си с хубав изстрел, но имаше нещастието да види как топката се отклонява в гредата. Малко след това Барса все пак изравни след поридица от грешки в защитата на Лас Палмас. Първо защитник на домакините изрита топката в главата на Левандовски и тя се озова във Феран Торес. Имаше и няколко рикошета преди това, но все пак нападателят много хладнокръвно мушна топката покрай стража на домакините за 1:1. 

Последваха силни минута на Барса, но последният пас в атаките на тима липсваше. В 77-та минута при центриране в наказателното поле на гостите Мика Мармол надскочи Араухо и насочи топката към далечната греда. Тя обаче мина на сантиметри от нея. 

Шави опита промяна в атаката на тима си, като пусна играчи като Ямин Ламал, Жоао Феликс, дебютантът Виктор Роке и Фермин Лопес. Левандовски, който изпрати един от поредните си колебливи мачове, бе сред сменените. 

18-годишният Роке малко след влизането си в игра имаше възможност да отбележи. Тийнейджърът се възползва от лошо върната топка към вратаря на домакините, успя да стигне до нея, но след това Алваро Вайес поправи грешката на съотборника си. 

В 84-та минута Феликс се измъкна на ръба на засадата, влезе в наказателното поле и от малък ъгъл пусна остър успореден пас. Точно пред вратата обаче защитник на “жълтите” успя да избие в ъглов удар. 

Така се стигна до първата минута на добавеното време, когато мощен удар на Жоао Феликс бе отразен от Вайес. Топката отиваше на главата на Гюндоган на метър от голлинията и резервата Синкгравен го избута в гръб. Реферът посочи бялата точка и изгони защитника с директен червен картон. Самият Гюндоган се нагърби с изпълнението и хладнокръвно реализира за 2:1. В заключителните секунди на срещата Виктор Рокес получи страхотно подаване от Жоао Феликс, но на метри от вратата не успя да реализира. 

Лас Палмас - Барселона 1:2

1:0 Мунир Ел Хадади 12'

1:1 Феран Торес 56’

1:2 Илкай Гюндоган 90+4’-дузпа

Лас Палмас: Вайес, Суарес (83 - Синкгравен), Коко, Мармол, Кардона, Пероне, Родригес, Муньос, Молеро (68 - Льойодис), Рамирес (68 - Пехиньо), Ел Хадади (59 - М. Кардона)

Барселона: Пеня, Балде, Кунде, Араухо, Кансело, Гюндоган, Роберто (78 - Фермин), Де Йонг, Торес (78 - Роке), Рафиня (72 - Ямал), Левандовски (72 - Феликс)