Барселона продължава колебливото си представяне този сезон и поредното доказателство е срамната домакинска загуба с 3:5 от Виляреал. Дни след отпадането от турнира за Купата на Краля каталунците "проспаха" първото полувреме, след което губеха в резултата след гол на Жерард Морено (41). В началото на второто юношата на Барса Илиаш Ахомаш (54) вкара втори гол за гостите. Последваха силни изяви за хората на Шави Ернандес, които в рамките 11 минути вкараха три гола - чрез Илкай Гюндоган (60), Педри (68) и автогол на Ерик Байли (71). Това обаче не бе всичко - вместо да си реши мача, Барса допусна трети гол след бърка контраатака и кинжален удар на Гонсало Гедеш (84).

В добавеното време имаше и нов "съдийски момент" в Ла Лига. Първоначално главният съдия Хосе Луис Монтере даде дузпа за Барселона за игра с ръка на Санти Комесаня. Ситуацията беше спорна, но в крайна сметка реферът прегледа ситуацията с ВАР и отмени първоначалното си решение. Така се стигна до 99-та минута на срещата, когато след поредица от комични грешки в наказателното поле на каталунците Александър Сьорлот вкара 4-ти гол. В буквално следващата атака се разписа и Хосе Луис Моралес (102)

Така Барселона остава на третото място в класирането с 44 точки, вече на цели 10 зад лидера Реал Мадрид. Жирона е втори с 52, докато Виляреал е на 14-та позиция с 23.

Двубоят започна равностойно, като в началните минути гол на Алекс Баена беше отменен заради засада. Барса отговори с опасен удар на Гюндоган и с два шута на Ламин Ямал. И при трите случая обаче вратарят на гостите нямаше проблеми. .

В 22-та минута "Жълтата подводница" пак реализира гол, но отново той беше отменен. Фемения центрира в наказателното поле и топката беше засечена от Жерард Морено. Попадението обаче не беше зачетено заради засада на Сьорлот. Така се стигна до 41-та минута, когато гостите най-накрая реализираха. Защитата на каталунците отново допусна елементарна грешка, която беше наказана от Морено. Сьорлот намери добре испанеца в наказателното поле и капитанът на "Жълтата подводница" с лекота вкара за 1:0.

На почивката Шави Ернандес потърси радикална промяна, като направи тройна смяна. В игра се появиха Педри, Жоао Кансело и Пау Кубарси. Каталунците натиснаха съперника си, но Ямал и Феликс нямаха шанс пред гола. 16-годишният талант на Барса дори поиска дузпа в 53-та минута, когато беше съборен в наказателното поле. Въпреки протестите на домакините, главният рефер не реагира.

Нещо повече - буквално в следващата атака Виляреал хвана на контра Барса и юношата на каталунците Илиаш Ахомаш вкара втори гол. Нападателят беше изведен сам срещу Иняки Пеня, преодоля го и с лекота реализира за 2:0.

Барса се върна бързо в мача и в 61-та минута намали резултата. Атаката започна от резервата Феран Торес, който подаде остро към Левандовски на границата на наказателното поле. Полякът я "настъпи" за Илкай Гюндоган, който с техничен удар направи 1:2.

Последва натиск на Барселона, но Кансело и Феран пропуснаха от изгодни ситуации в следващите минути. Голът все пак падна в 68-та минута. Феран Торес не успя да засече добре топкаата след подаване на Гюндоган, тя обаче стигна до Педри, който с плътен удар в близкия ъгъл изравни резултата. Силната игра на Барса продължи и след още три минути обратът бе факт. Гюндоган центрира от свободен удар, а Ерик Байли отклони топката в собствената си врата.

Последваха пропуски и пред двете врати. Първо гостите показаха, че не са се отказали от мача и Сьорлот не успя да завърши една хубава контраатака. В 82-та минута пък резервата за домакините Виктор Роке можеше да подпечата победата, след като остана сам срещу Йоргенсен. От малък ъгъл бразилският талант пробва да прокара топката между краката на вратаря, но той реагира прекрасно.

В 84-та минута Виляреал изравни. Гостите отново хванаха каталунците на контраатака, Сьорлот изведе сам срещу Пеня резервата Гонсало Гедеш, който с хубав удар по диагонала вкара за 3:3.

Барса пак натисна и в първата минута на добавеното време главният рефер отсъди дузпа. Гюндоган центрира към наказателното поле, а топката се отклони в лакътя на Комесаня. Съдията Хосе Луис Монтеро прегледа ситуацията с ВАР и промени първоначалното си решение. Така се стигна до 99-та минута в срещата, когато след поредица от комични отигравания в наказателното поле на Барселона Александър Сьорлот подпечата трите точки за Виляреал. Норвежецът получи истиски подарък и отблизо реализира четвъртия гол във вратата на Иняки Пеня.

Барселона - Виляреал 3:4
0:1 Жерард Морено 41'
0:2 Илиас Ахомаш 54'
1:2 Илкай Гюндоган 60'
2:2 Педри 68'
3:2 Ерик Байли 71-автогол
3:3 Гонсало Гедеш 84'
3:4 Александър Сьорлот 90'+9'
3:5 Хосе Луис Моралес 90'+12'

Барселона: Пеня, Кунде, Араухо, Кристенсен (46 - Кубарси), Форт (46 - Кансело), Ромеу (46 - Педри), Де Йонг, Гюндоган, Ямал, Феликс (58 - Феран), Левандовски (77 - Роке)

Виляреал: Йоргенсен, Морено (71 - Манди), Куенка, Бейли, Кико (78 - Москера), Баена (71 - Капу), Коклен, Комесаня, Ахомаш (58 - Ахомаш), Сьорлот, Морено (78 - Моралес)