Барселона си тръгна с равенство 1:1 от гостуването на Наполи на стадион “Диего Армандо Марадона” в първи мач от осминафиналите на Шампионската лига. Тимът на Шави Ернандес контролираше събитията до 75-та минута и водеше в резултата след гол на Роберт Левандовски в 60-та. След това обаче Виктор Осимен вкара с единствения точен удар за домакините и до края Наполи дори натисна.

В крайна сметка настоящите шампиони на Италия и Испания не излъчиха победител и ще трябва да решават спора на реванша на 12 март в Барселона. Дебют като треньор на Наполи направи Франческо Калцона.

Барселона контролираше събитията почти през цялото време на срещата и наложи усещането, че е по-добрият отбор от двата. През първото полувреме много активен на фланга бе тийнейджърът Ламин Ямал, който беше отговорен за първите шансове в мача.

Още в началните минути испанският национал изтормози защитата на италианците, но в първия случай стреля неточно, а малко след това шутира от границата на наказателното поле, за дда предизвика реакцията на Мерет.

Последва неточен удар на Левандовски и ново спасяване на Мерет след хубав изстрел на Гюндоган.

До края на полувремето Наполи така и не застраши сериозно вратата на каталунците, докато в заключителните минути шанс за гостите се откри пред Кансело, чийто удар мина покрай вратата.

След подновяването на играта Барса продължи да владее повече топката и в 48-та минута стигна до изгодна ситуация. При една контраатака Ламин Ямал намери на границата на наказателното поле Гюндоган, който стреля по диагонала, но в обсега на Мерет. Малко след това халфът опита отново късмета си, но този път не намери очертанията на вратата. 

Така се стигна до 60-та минута, когато натискът на Барселона най-накрая даде резултат. При поредното постепенно нападение на каталунците Педри намери технично в наказателното поле Роберт Левандовски. Полякът овладя топката, намери си път за стрелба към вратата и с добре насочен удар в близкия ъгъл направи 1:0.

Малко след това Барса бе близо и до втори гол. Педри стреля с левия си крак от границата на наказателното поле, но центъра на вратата и Мерет успя да избие.

Противно на логиката хората на Шави Ернандес се прибраха в заключителните минути и бяха наказани в 75-та. Замбо-Ангиса подаде на Осимен в наказателното поле на каталунците. Нигериецът се пребори за позиция с Иниго Мартинес и “изхвърли” баска на земята. След това Осимен с добре насочен удар изравни резултата - 1:1. Това бе и последното докосване на Осимен до топката, след като секунди по-късно бе заменен.

В минутите до края Наполи натисна и имаше едно положение след центриране от ъглов удар, но Ангиса не успя да насочи с глава топката в очертанията на вратата. В 89-та минута пък Джовани Симеоне стреля над гредата с удар от границата на наказателното поле. 

В добавеното време на срещата Барса можеше все пак да изкове успеха. Илкай Гюндоган смълча трибуните с фалцов удар от границата на наказателното поле, след който топката облиза страничната греда. 

Наполи - Барселона 1:1

0:1 Роберт Левандовски 60’

1:1 Виктор Осимен 75’

Наполи: Мерет, Ди Лоренцо, Рахмани, Жезус, Оливера, Ангиса, Лоботка, Каюсте (68 - Траоре), Политано (76 - Распадори), Кварацхелия (68 - Линдстрьом), Осимен (76 - Симеоне)

Барселона: Тер Стеген, Кунде, Араухо, Мартинес, Кансело, Кристенсен (86 - Ромеу), Де Йонг, Гюндоган, Педри (86 - Феликс), Ямал (80 - Рафиня), Левандовски