Барселона победи наглед лесно с 4:0 у дома Хетафе в мач от 26-тия кръг на Ла Лига. Дни след като изпусна победата в гостуването на Наполи в първия мач от осминафиналите на Шампионската лига момчетата на Шави Ернандес бяха категорични в превъзходството си над столичани и спечелиха трите точки след голове на Рафиня (20), Жоао Феликс (53), Френки де Йонг (61) и Фермин Лопес (90+1).

С този успех каталунците се изкачиха временно на второто място в класирането с актив от 57 точки, с една повече от Жирона, който в понеделник е домакин на Райо Валекано. Води Реал Мадрид с 62 точки и също мач по-малко – домакинство на Севиля утре от 22 ч. Хетафе е на 10-та позиция с 34 т.

Барселона започна силно мача и след няколко добри положения успя да поведе в резултата в 20-та минута. Кунде изведе зад гърба на защитата Рафиня, който с добре насочен удар не остави много шансове на Давид Сория и направи 1:0. Малко след това бразилецът беше в основата на ново хубаво положение, като пусна хубаво подаване в наказателното поле, но Гюндоган се размина на сантиметри от това да засече топката.

До края на полувремето каталунците направиха още два много сериозни пропуска. В 36-та минута Жоао Феликс беше изведен сам срещу вратаря на гостите, но не успя да го преодолее. Същото стори и Рафиня в 40-та минута, когато стреля неточно. Бразилецът имаше добра възможност за подаване на съотборник.

В началото на второто полувреме Тер Стеген показа, че е концентриран в играта и отрази опасен далечен удар на Луис Мия. В 53-та минута Барса вкара втори гол. Кристенсен проби по дясното крило и пусна хубаво подаване към далечната греда, където на празна врата Жоао Феликс нямаше как да сбърка и направи 2:0.

Барселона довърши противника си в 61-та минута, когато Рафиня намери на добра позиция Френки де Йонг, който с премерен удар направи 3:0. До края каталунците намалиха оборотите, но въпреки това в добавеното време на срещата вкараха четвърти гол. Виктор Роке беше изведен зад защитата на гостите, но ударът му беше отразен от Сория. Топката обаче попадна у Фермин Лопес, който на празна врата направи добавка за крайното 4:0.

Барселона – Хетафе 4:0

1:0 Рафиня 20‘

2:0 Жоао Феликс 53‘

3:0 Френки де Йонг 61‘

4:0 Фермин Лопес 90'+1'

Барселона: Тер Стеген, Кунде, Араухо, Кубарси, Кансело, Кристенсен (77 – Ромеу), Гюндоган, Де Йонг, Рафиня (77 – Роке), Феликс (63 – Фермин), Левандовски

Хетафе: Сория, Джене (68 – Аленя), Алдерете, Алварес, Иглесиас (46 – Кармона), Мориба (77 – Де Сантяго), Мия, Максимович (67 – Мата), Рико, Грийнууд (67 – Арнаис), Майорал