Барселона изигра един от най-силните си мачове от началото на сезона и победи с 3:0 като гост Атлетико Мадрид в двубой от 29-тия кръг на Ла Лига. Страхотна вечер имаше Роберт Левандовски, който се отчете с гол и две асистенции. Полякът даде последното подаване за гола на Жоао Феликс в 38-та минута и сам реализира в 47-та. В 65-та пък направи втората си изящна асистенция за попадението на Фермин Лопес. 

С този успех тимът на Шави Ернандес, който беше изгонен в края на първото полувреме, вече еднолично е на второ място в класирането. Каталунците събраха актив от 64 точки, вече с две пред третия Жирона. Води Реал Мадрид със 72, докато атлетико мадрид вече е 5-ти с 55. 

Двубоят започна равностойно, като двата отбора играеха пестеливо и изчакваха грешки в защитата на противника. Първата такава направи вратарят на Барса Тер Стеген, който сгреши при изнасянето на топката, Де Пол подаде към Бариос, който шутира от границата на наказателното поле. Тер Стеген само изгледа как топката мина на сантиметри от гредата.

Малко след това Молина не успя да подаде хубаво на Лино при добре изградена контраатака. Бразилецът все пак стигна до топката, проби в наказателното поле и подаде на Мората, който обаче отблизо не успя да я засече във вратата.

Последваха силни минути за Барса. В 35-та Левандовски намери добре в наказателното поле Рафиня, чийто удар с глава не затрудни особено Облак. Само три по-късно каталунците празнуваха гол. Илкай Гюндоган изведе в наказателното поле Левандовски, който хладнокръвно продължи към Жоао Феликс. Португалецът реализира с лекота и направи 1:0. 

До края на полувремето най-интересната ситуация беше на резервната скамейка на Барса, където треньорът на тима Шави Ернандес получи два жълти картона в рамките на няколко минути и беше изгонен. 

Второто полувреме започна по мечтан сценарий за Барселона и само след две минути игра гостите вече водеха с 2:0 в резултата. Атлетико сгреши при изнасянето на топката, топката беше отнета от Де Пол, а Рафиня изведе зад защитата Левандовски. Полякът от трудна позиция успя да се извърти и да прати топката в далечния ъгъл, тя се отклони в страничната греда и се оплете в мрежата зад Облак. 

В 53-та минута и друг играч на Барса блесна сериозно. Вратарят на каталунците Тер Стеген отрази свиреп удар на Маркос Йоренте. След това спаси и добавката на Депай отблизо, но пък и нидерландецът бе в положение на засада. 

Само две минути по-късно Тер Стеген пусна като по конец един близо 50-метров пас към Роберт Левандовски. Полякът се отскубна от Савич и изскочи сам срещу Облак, но позагуби баланса си и не успя да нанесе прецизен удар.

В 65-та минута обаче Лева асистира за третия гол за Барса. Полякът остана на крилото след един пробив на Кунде и центрира прецизно в наказателното поле. Там на скорост изскочи Фермин Лопес, който с глава забоде топката под гредата за 3:0. 

До края каталунците понамалиха оборотите, докато домакините имаха няколко изгодни ситуации. Анхел Кореа и Саул Нигес обаче нямаха късмет пред гола. В добавеното време на срещата Науел Молина фаулира откъсващия се сам срещу Облак Виктор Роке и получи директен червен картон. При изпълнението на прекия свободен удар Левандовски беше близо до това да реализира втория си гол за вечерта след заучена ситуация с Гюндоган. Рейнилдо обаче отклони топката в последния момент. 

Атлетико Мадрид - Барселона 0:3

0:1 Жоао Феликс 38’

0:2 Роберт Левандовски 47’

0:3 Фермин Лопес 65’

Атлетико Мадрид: Облак, Витсел, Рейнилдо, Савич, Бариос, Лино (46 - Гризман), Де Пол (66 - Саул), Йоренте (58 - Коке), Молина, Рикелме (58 - Кореа), Мората (46 - Депай)

Барселона: Тер Стеген, Форт (82 - Касадо), Кубарси, Араухо, Кунде, Роберто (77 - Ромеу), Гюндоган, Фермин (82 - Мартинес), Феликс (77 - Роке), Рафиня (61 - Ямал), Левандовски