Барселона победи икономично с 1:0 гостуващия Лас Палмас, въпреки че игра близо 70 минути с човек по-малко. Герой за каталунците бе Рафиня, който отбеляза единственото попадение в 60-та минута, а в 24-та предизвика червения картон за вратаря на гостите Алваро Вайес. 

В крайна сметка тимът на Шави Ернандес постигна очаквана победа, с която събра актив от 67 точки. Води Реал Мадрид със 72, и мач по-малко. Лас Палмас е на 12-та позиция с 37. 

Барса започна силно срещата и още в 4-та минута гол на Роберт Левандовски беше отменен мигновено заради засада. В 19-та минута Лева пробва още веднъж късмета си след хубаво подаване на Кубарси. Полякът навлезе в наказателното поле, но Вайес отрази. При последвалия корнер Кубарси стреля с глава над вратата. 

Натискът на домакините продължи и в 19-та минута беше отменен нов гол. Левандовски беше изведен от Гюндоган, но Мика Мармол успя да отклони топката. Тя попадна у Рафиня, който я прати с мощен удар в мрежата. Голът обаче беше отменен заради засада на Левандовски. 

Малко след това гостите останаха с човек по-малко. Рафиня бее изведен сам срещу вратаря на гостите, който се опита да изчисти топката, но вместо това фаулира бразилеца. Така Вайес получи директен червен картон.

До края на полувремето Барса натисна и в 34-та минута след удар на Левандовски с рамо топката се отклони в страничната греда. Малко пред икрая на полувремето удар на Фермин мина покрай целта, а малко след това пропуск направи и Кансело. 

В 56-та минута Шави пусна Жоао Феликс на мястото на Фермин Лопес и португалецът веднага постави отпечатъка си. Само три по-късно Феликс проби по лявото крило и “сложи топката на главата” на Рафиня, който нямаше как да сбърка и даде аванс на каталунците. 

В 72-та минута Феликс беше в основата на още едно интересно положение пред вратата на гостите. Португалецът изведе на стрелкова позиция друга резерва Феран Торес, който успя да отклони топката към вратата, но и резервният страж на Лас Палмас се справи добре и отрази. 

Гостите дочакаха шанса си в 86-та минута, когато Алберто Молейро беше оставен непокрит на границата на наказателното поле и стреля силно, но топката мина на сантиметри от вратата.

Барселона - Лас Палмас 1:0

1:0 Рафиня 59'

Барселона: Тер Стеген, Кунде, Кубарси, Мартинес, Кансело, Роберто (81 - Ромеу), Гюндоган, Фермин (56 - Феликс), Рафиня, Ямал (71 - Феран), Левандовски (81 - Роке)

Лас Палмас: Алваро Вайес, Алекс Суарес, Коко, Мармол, Кардона (79 - Рамирес Б.), Марвин, Хуан Муньос (72 - Кампаня), Лойдисе (72 - Молейро), Родригес, Ел Хадади (28 - Ескандел), Рамирес (80 - Кардона С.)