Барселона е прекалено шумно място! Просто попитайте Шави. Легендарна фигура още от времето си като футболист, през януари той обяви своето решение да се оттегли от треньорския пост след края на сезона. Причината? Токсичността около клуба го бе изтощила до такава степен, че вече се чувстваше неспособен да продължи.

За да опише силата на уникалния натиск в Барселона, още през 1992 г. Йохан Кройф измисли думата entorno. В превод това означава „обкръжение”, което включва все по-нарастващата като влияние смесица от членове, фенове, журналисти, бивши ръководители, директори, ветерани или дори политици. Техните мнения се стоварват като лавина върху клуба и докарват Барса до състояние на „внимание, натиск и външен контрол, което е безпрецедентно в спортната индустрия”.

Привържениците на всеки отбор имат право на мнение, но тук така наречените сосиос могат да оказват конкретно въздействие и това прави всичко около Барса по-политизирано. Избраният президент почти винаги има срещу себе си гласовита опозиция, която предлага различна визия за бъдещето. Битката за място на върха в йерархията е част от ежедневните игри, в които важна роля имат и медиите. Всичко това е отразено в сложната структура на комуникационния отдел в Барселона. Създаден е екип от корпоративни пресаташета, служители по-близо до първия отбор и други, които са свързани с ръководните фактори. Дори Шави в началото на сезона си нае опитен журналист, който да се грижи за отношенията му с медиите. Президентът Лапорта също има свой собствен комуникационен екип, защото много добре осъзнава колко е полезно да поддържа определени контакти с част от влиятелните каталунски журналисти.

„В Барселона медиите също трябва да поемат известна отговорност, защото тяхната връзка с клуба от едната или другата страна често води до публикуването на фалшиви новини. Стигало се е до фрапиращи случаи. Всички в клуба знаеха, че това са изфабрикувани истории, които се пускаха в услуга на някого или като атака срещу определена фигура”, споделя анонимен източник, който е бил близък до щаба на Пеп Гуардиола в Барселона.

„Битката срещу дезинформацията е най-голямата, която трябваше да водим”, добавя Тони Руис, който повече от 20 години е бил част от комуникационния отдел на „Камп Ноу”.

„Когато марката „Барса“ е толкова голяма и има огромно влияние върху живота в Каталуния, тогава моментално чувате и много неразрешени гласове”, добавя той.

Всичко това означава, че ежедневните събития и представянето на отбора на терена са обект на невероятно количество внимание. Ако отборът печели, всичко е наред, но проблемите избухват с пълна сила, когато губиш. Във футбола навсякъде е така, но в Барселона различното е, че дори успешните треньори си тръгват с горчивина. Шави няма да е първият в този списък. По същия път е минал и Гуардиола. „Когато Пеп напусна, имаше напрежение с клубния президент Росел, напрежение в съблекалнята, напрежение с медиите. Толкова е трудно да си тръгнеш доволен. Почти е невъзможно! Вкусът на раздяла винаги е кисел, защото шумът в Барса е безкраен и безмилостен”, споделя източник от клуба.

Когато Шави поема отбора през ноември 2021 г., той получава огромен кредит на доверие, но дори това нямаше да продължи дълго. Изоставането във вътрешното първенство, както и някои колебливи резултати в Шампионската лига започнаха да увеличават натиска върху специалиста, който се е чувствал дълбоко засегнат от количеството критики, с които е трябвало да се сблъска, при това само няколко месеца след спечелването на титлата в Ла Лига! Казват, че той е следил всичко, което се е публикувало в медиите, а в един момент това е започнало да му натежава. За човек като Шави, който е пряко свързан с Барса от дете, страданието е двойно, поради което треньорът нямаше как да си замълчи след победата над Наполи в осминафиналите на Шампионската лига. Той почувства, че трябва да разчисти някои сметки и обърна по-специално внимание на статия в „Ел Паис”.

Фактът, че Шави си позволи да направи подобно нещо, разкрива как той страда в опитите да се справи с големия натиск върху него и отбора. „Медиите бяха толкова несправедливи към нас. Дори четох, че сме смешниците на Европа!”, избухна наставникът, цитирайки репортаж на журналиста Рамон Беса след поражението от Шахтьор през ноември. Въпросната статия обхващаше провалите на блаугранас още преди идването на Шави, но това не попречи на треньора да се нахвърли на автора.

„Това е жестока работа и тя те изтощава. Винаги имаш чувството, че не си ценен. Така работи клубът. Трудно е от гледна точка на психичното здраве. Нивата на батерията продължават да падат и в един момент осъзнаваш, че няма смисъл да продължиш”, коментира Шави, за да опише ситуацията за треньорите, които в Барса винаги имат много повече какво да губят, отколкото да спечелят.

Пол БАЛУС, THE ATHLETIC, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС