Левски постигна втора поредна победа в "А" група, след като в мач от 5-ия кръг надделя с 2:0 у дома над новака Монтана.

В герой за "сините" се превърна талантът им Божидар Краев, който през второто полувреме вкара и двата гола в срещата. Официален дебют за столичани направи Атанас Курдов. Нападателят се понрави с няколко отлични отигравания, особено при второто попадение на Краев, когато той асистира след майсторско отиграване.

Иначе при 0:0 възпитаниците на Ферарио Спасов на два пъти нацелиха гредите зад Боян Йоргачевич, един път при 0:2 и определено заслужават аплодисменти за доброто си представяне на стадион "Георги Аспарухов".

В класирането Левски се изкачи на 3-то място с 8 точки, докато Монтана се смъкна с една позиция – от 5-та на 6-та с 5 т.


Гостите пропуснаха великолепна възможност да поведат още в 7-ата минута. Те изпълниха заучено положение от фаул, топката стигна до Георги Ангелов, който стреля мощно от дистанция, но горната греда спаси Боян Йоргачевич.

Левски отговори малко след това, когато Курдов изведе Краев сам срещу вратаря. Младокът си затвори ъгъла, но все още имаше възможност да стреля. Вместо това реши да подава, сбърка и защитата на гостите се справи.

В следващите минути преобладаваха здравите единоборства, а в 23-ата минута Монтана отново нацели гредата. Тогава Аймен Белаид изчисти с глава, топката попадна право на крака на Атанас Илиев, който шутира силно от движение, но левият стълб помогна на домакините.

Десетина минути преди края на полувремето Боби Цонев се опита да изненада Христо Иванов с удар от 35 м от фаул, но вратарят внимаваше и улови. В 41-ата минута Курдов направи фрапантен пропуск.

Де Ноойер центрира перфектно във вратарското поле, където нападателят беше оставен непокрит и само трябваше да вкара топката във вратата. Той обаче не я намери добре и в крайна сметка не уцели очертанията.

120 секунди след това "сините" изпуснаха ново добро положение да поведат. След подаване от корнер, се получи меле в наказателното поле и топката стигна до Костадинов, който отблизо стреля технично, но слабо и Христо Иванов спаси.

Второто полувреме започна бурно. Още в 46-ата минута Минев с отличен пас намери Георги Костадинов, който продължи към Курдов и нападателят вкара. Попадението обаче беше отменено заради спорна засада.

После "сините" наложиха убийствен натиск, който даде резултат в 58-ата минута, когато с пас с външен фалц Де Ноойер изведе Краев, той изскочи от дълбочина и с плътен удар в далечния ъгъл матира Христо Иванов за 1:0!

10 минути след това талант №1 на Левски сложи точка на спора, а с основна заслуга за гола беше Курдов. Нападателят овладя топката малко пред наказателното поле и с чудесен пас през центъра на защитата на Монтана изведе Краев сам срещу вратаря. Талантът не сбърка и удвои преднината на столичани.

В 81-ата минута гостите можеха да се върнат в мача, след като Здравко Лазаров центрира от корнер, Михов засече с глава, но за трети път гредата спаси домакините.

До края не падна нов гол и Левски постигна втори пореден успех в шампионата.

Левски – Монтана 2:0

Голмайстори:

1:0 Краев (58, 68)

Левски: Йоргачевич, Прохазка, Белаид, Карнер, Минев, Де Ноойер, Костадинов, Орачев (69-Махмудов), Б. Цонев (75-Мисяк), Краев, Курдов (86-Р. Цонев)
Треньор: Стойчо Стоев

Монтана: Иванов, Пашов, Михов, Георгиев, Попов, Ангелов, Генчев, Тодоров (74-Лазаров), Минчев (64-Дости), Балджийски, Илиев (65-Поплатник)
Треньор: Ферарио Спасов

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Стефан Апостолов
Жълти картони: Б. Цонев (Левски); Минчев, Попов, Пашов, Генчев, Балджийски (Монтана)