На 30 май 2015-а Левски трябваше да е сложил край на сушата без трофей, която настана след лятото на 2009 година. Всичко предразполагаше това да се случи, в сезон, в който клубът мина през доста перипетии и бе заплашен да загуби професионалния си статут.

В предспоследния ден на петия месец от годината бургаската вечер трябваше да е синя. Над 12 хиляди запалянковци на сините напълниха стадион „Лазур“ до морето, а Левски играеше с човек повече и водеше с 1:0 до последната минута минута на финала за купата на България срещу Черно море. Гол на Бакари в добавеното време прати срещата в продължения, а там шедьоър на Курьор довърши сините, които потънаха в сълзи.

Следващите 4 месеца на „Герена“ минаха под знака на тихите революции – смени се собствеността на клуба, редуциран бе бюджета, подменен бе почти целия отбор, започна налагането на доста юноши. Селекцията закъсня и старта на кампанията бе повече от колеблив.В последните два кръга в А група обаче Левски взе шест точки, намърда се в тройката и вече е само на три пункта от първото място.

Днес. Левски започва похода си от 1/16-финалите към 26-а национална купа, при това от Бургас, където изживя кошмар. На „Лазур“ тимът ще трябва да покаже, че е преминал през турболентните полета. А запазилите постовете си Стойчо Стоев и Георги Иванов, че са на път да създадат отбор, който най-сетне да се пребори за трофей. Първото препятствие е лидерът в Б група Поморие. И в този двубой, сините трябва да пренесат момента от срещата с Берое (2:0), с която напомпамаха мускули и дадоха заявка за силна кампания.

Стойчо Стоев няма да разчита на Божидар Краев (той блесна на старта на миналото издание на турнира с хеттрик срещу Спарта Варна) и Умар Диаби. Двамата са контузени и това довежда до дилема за Стоев каква да бъде атакуващата му формация.

Изборът му за играч на върха се свежда до Атанас Курдов и Линел Китамбала. Французинът, който дебютира срещу Берое, засега изглежда по-вероятно да започне като титуляр. Почти сигурно шанс за изява по левия фканг ще получи Денис Махмудов, който до момента е с етикет на „Трансферно разочарование“.

Иначе не се очаква Стойчо Стоев да прави пълна смяна на титулярния си състав. Първо, защото сините не искат да подценяват съперник, който може да им създаде проблеми, както и поради факта, че тимът все още не е обигран. Все пак възможно е в защита да се появи младока Деян Иванов.

Материал на "Тема спорт"