Левски излъга с дузпи Поморие от "Б" група и успя с кански мъки да се класира на 1/8 финал в турнира за Купата на България.

Редовното време и продълженията завършиха без гол и така се стигна до изпълнение на дузпи.

При наказателните удари "сините" показаха по-здрави нерви и успяха да преминат в следващата фаза след 4:2.

Трябва да се отбележи, чи Поморие доигра мача с 9 футболисти, но въпреки това бе близо до сензацията.


Поморие и Левски изиграха сравнително равностойно първо полувреме, като гостите от София създадоха няколко положения повече от своите съперници.

Лидерите в "Б" група обаче първи застрашиха вратата на съперника и можеха да поведат в резултата още в 17-ата минута, когато Стефан Стаматов беше изведен сам срещу Боян Йоргачевич, но сръбският вратар на Левски запази нулевото равенство.

През останалата част от първото полувреме не се случи нещо интересно, а през втората част Поморие се прибра в своята половина и заигра на контраатака.

Това отвори възможности за Левски и гостите бързо създадоха положение за гол, което обаче пропуснаха в 49-ата минута. Непокритият Владимир Гаджев получи топката от Мики Орачев на точката за изпълнение на дузпа, но халфът на Левски не успя да повтори удара си от мача срещу Берое и не уцели вратата.

Секунди по-късно шанс да се разпише имаше и появилият се на полувремето в игра Денис Махмудов, чийто удар обаче също беше неточен.

Левски получи поредния си шанс да вкара гол в 82-та минута, когато Атанас Курдов получи висока топка на много удобна позиция, но неговият удар с глава не попадна в рамките на вратата на Янко Георгиев.

Натискът на "сините" във финалните минути се засили рязко, но те така и не успяваха да уцелят вратата на Поморие. Гаджев с удар от границата на наказателното поле пропусна, а в последвалия ъглов удар Георги Костадинов стреля неточно от малък ъгъл.

В крайна сметка мачът щеше да бъде решен след продължения. Левски беше далеч по-активният тим и през тях, но "сините" все по-трудно стигаха до удари. Те обаче създадоха едно чисто положение още в началото, когато Атанас Курдов се озова сам срещу вратаря, но неговият удар беше избит от притичал защитник.

Левски продължи натиска си и през второто продължение, като "сините" бяха подпомогнати от червен картон за Яни Пехливанов в 109-ата минута и на Даниел Стоянов в 116-ата.

Многобройните центрирания обаче не дадоха резултат, а единственият по-сериозен удар от висока топка беше дело на Прохазка с глава в заключителните секунди. Веднага след него Радослав Цонев удари напречната греда с топовен изстрел и мачът завърши наравно 0:0.

Роман Прохазка, Георги Костадинов, Максимилиан Карнер и Владимир Гаджев вкараха головете за Левски при дузпите, а Атанас Курдов пропусна. Боян Йоргачевич пък спаси ударите на Славчо Шоколаров и Георги Петков, за да класира "сините" в следващия кръг от турнира за купата на България.

Поморие - Левски 2:4 след дузпи, 0:0 след продължения

При дузпите: 0:1 Роман Прохазка, 1:1 Кирил Георгиев, 1:2 Георги Костадинов, 1:2 Славчо Шоколаров-пропуск, 1:3 Максимилиан Карнер, 2:3 Христо Лемперов, 2:3 Атанас Курдов-пропуск, 2:3 Георги Петков-пропуск, 2:4 Владимир Гаджев

Поморие: Янко Георгиев, Антон Иванов, Георги Петков, Христо Лемперов, Яни Пехливанов, Милен Танев (74-Живко Илиев), Михаел Орачев (112-Димитър Попов), Любомир Божинов (67-Даниел Стоянов), Стефан Стаматов, Славчо Шоколаров и Кирил Георгиев.

Левски: Боян Йоргачевич, Максимилиан Карнер, Аймен Белаид, Живко Миланов, Мики Орачев (66-Веселин Минев), Джереми де Нойер (46-Денис Махмудов), Мигел Бедоя (31-Георги Костадинов), Владимир Гаджев, Роман Прохазка, Радослав Цонев и Атанас Курдов.