С първия училищен звънец днес всички първокласници в България получиха като подарък книжката "Разкажи ми за Левски", с което официално стартира кампанията "Левски в училище". В партньорство с Министерството на образованието ПФК Левски подари произведението за деца в над 65 000 бройки. Творбата, посветена на Апостола на свободата Васил Левски, бе разпространена в училищата из страната и достигна до всеки ученик, стъпващ за първи път в дома на образованието. Така на 15-ти септември децата в първи клас освен учебниците, отнесоха у дома и книжка за живота и делото на великия българин.

"Разкажи ми за Левски" е дело на авторите Ивайло Кючуков и Райчин Генов, които даряват творбата си безвъзмездно за разпространение в училищата. Парите за отпечатването на големия тираж за всички първокласници пък бяха набрани от привържениците на клуба след благотворителен търг, проведен през февруари.

Според думите на авторите книгата не е исторически дневник. Водещото в нея е любовта към Апостола на Свободата, която се предава и на децата. А това именно е и тяхната цел: да се възпита у най-малките чувство на гордост, че са българи.

"Смело можем да заявим, че българинът познава и почита героите си, но дали го прави по най-правилния и възпитателен начин за подрастващите е друг въпрос. Дали този начин, който определяме по-скоро като машинален и "защото така трябва", води до реално осъзнаване на извършеното от националните ни герои? Защото, ако единственото, което един млад човек запомни от всичко чуто за Васил Левски е, че той е бил борец за свобода, основоположник на националноосвободителното движение и един от най-великите българи, дали има реален смисъл от това познание? Не е ли по-добре, запознавайки се с живота на Левски, едно дете да разбере, че ако човек е последователен, отдаден и отговорен в действията си и реши да се посвети на общото благо, той може само да спечели? За да се случи всичко това обаче е необходимо да се запознаваме по един много по-емоционален, по-личен подход с историите на нашите герои.

Именно това прави и книжката "Разкажи ми за Левски". Нейната основна мисия е да скъси дистанцията между Апостола на свободата и детето, което за първи път се запознава с неговата биография. За целта историята на националния герой е разказана увлекателно и е онагледена с илюстрации, което вярваме, че не само ще задържи интереса на най-малките, но и ще възпита в тях едно живо любопитство. Целта на тази книга е да допринесе за формирането на ценности като родолюбие, национална гордост и високо българско самосъзнание, които са от изключително значение за пълноценното развитие на подрастващите", разказват авторите.

Това е една книжка за Левски Ц какъвто го познаваме и какъвто бихме искали да го помним Ц разбираема и достъпна за най-малките, на които ще помогне да разберат и обикнат най-големия герой на България. И преди всичко това е една книжка за Левски - като символ, като вяра, като личност, като герой и като човек.