Дни преди реванша на Левски със Сутиеска в първия квалификационен кръг за Лига Европа "Тема Спорт" потърси за кратко интервю славния футболист и бивш треньор на сините Иван Вуцов. В своята богата кариера 77-годишният Вуцов е бил начело и на следващия съперник на Левски, ако отстрани черногорците - Хайдук Сплит, който води през 1987 г. Разговорът ни обаче започна тъжно - специалистът коментира кончината на Аян Садъков, на когото дълги години е селекционер в националния отбор.

Г-н Вуцов, какъв човек и футболист бе за вас Аян Садъков?
- Първо искам да изкажа моите съболезнования към роднините и близките на Садъков. Беше едно прекрасно момче. За мен той завинаги ще остане едно момче. Отличен футболист, който си вършеше перфектно работата на терена, без да блести. Винаги беше положителен. Обикновено го нагърбвах със задачи да покрива класните играчи от средата на терена на противниците ни. Така беше срещу Франция, срещу Югославия и др. Такива като него днес много трудно се намират. Бореше се и не отстъпваше в единоборствата. Без, разбира се, да бъде груб футболист. Джентълмен, справяше се отлично със задачите си. Бе за пример. Може само да се съжалява за такъв човек...

През тази седмица предстоят реваншите в Лига Европа за трите български участника, какво очаквате от тях?
- Първоначалните резултати са добри. Дано и в реваншите да бъдат успешни, да си свършат работата.

Ботев и Левски изглеждат сигурни за втория квалификационен кръг...
- Сигурни няма никъде. Сигурното е да играеш на максимума от възможностите си и да спечелиш. Най-важното е да подходят сериозно и отговорно и в четвъртък.

Хареса ли ви този Левски? Спечели убедително, имаше и еуфория, както и доста нови лица в тима...
- По-добре е, отколкото преди. Но е още рано да говорим за нещо сериозно, за генерални изводи.

Мнозина сравняват Мапуку с Гара Дембеле, какво е вашето мнение за конгоанския нападател?
- Не искам още да правя тези сравнения и оценки. От един мач веднага да го величаем не бива. Но действително е качествен нападател. Знае да играе, да се пласира. Времето е пред него. Засега започва добре.

Каква е оценката ви за селекцията, която бе доста мащабна като бройка?
- Не е перфектната, но изглежда по-добра от предишни селекции. Подходът с връщането на наши бивши играчи и юноши е приемлив вариант.
Ако отстрани Сутиеска, във втория квалификационен кръг Левски ще се изправи срещу Хайдук Сплит, който като клуб познавате доста добре.

Какви са шансовете на сините?
- Неприятен противник. Хайдук е добър отбор с традиции и качествени футболисти. Има и велика публика. На Левски ще му бъде много трудно. Не е невъзможно да бъде елиминиран, но ще трябва много работа.

Реваншът на „Герена" ще е без публика...
- Това вече е много неприятно. И сигурно ще окаже някакво влияние. Не мога да кажа категорично дали Левски ще отстрани Хайдук. Нека сега първо да си свършат работата със Сутиеска, пък после да мислят за следващия съперник. Трябва да подходят сериозно и отговорно, защото, ако подценят черногорците, може и да имат проблеми.