Бившият футболист и директор на ДЮШ на Левски Емил Спасов сподели очакванията си за предстоящото вечно дерби в неделя. Той похвали играта на две от новите попълнения - Филипе Нашименто и Паулиньо и заяви, че е оптимистично настроен за двубоя. Легендарното крило на сините отбеляза добрата форма на Фернандо Каранга, но заяви, че бразилецът ще играе срещу най-добрите централни защитници в България. Ето какво още каза той пред "Тема спорт".
 
- Г-н Спасов, какви са очакванията ви за предстоящото вечно дерби?
 
- Както преди всеки мач между Левски и ЦСКА очаквам да се получи хубав двубой за наблюдаване, в който да преобладава футболът и по-добрият отбор да спечели. Но напоследък равенствата преобладават.
 
- Кой от двата отбора влиза с едни гърди напред в сблъсъка?
 
- Смятам, че и Левски, и ЦСКА влизат в дербито с равен старт. Причината е, че червените не се намират в добра форма, макар че побеждават. Нагледахме се на някои неща, които се случиха покрай тях в последните мачове. Сините градят нов отбор. Според мен се привлякоха добри футболисти. Дано да се сработят и заиграят по-добре. И двата отбора да излязат за победа и да видим добър спектакъл. Искрено се надявам Левски да покаже в този мач истинските си възможности. Тези футболисти трябва да разберат, че това е мачът на годината.
 
- Кой от новите попълнения ви прави най-добро впечатление?
 
- Много добро впечатление ми прави Филипе Нашименто, макар че изпусна дузпа срещу Етър в последния кръг. Не мога да не отбележа и бразилеца Паулиньо. Левски имаше нужда от такъв футболист на крилото. Също така и от типа на португалеца. От последния мач срещу Етър съм леко оптимистично настроен за предстоящото дерби. Съставът, който беше пуснал Делио Роси, беше много креативен. Най-накрая това стана. Нашименто и Жорди Гомес са футболисти, които имат повече офанзивни качества и градивни умения. За съжаление не съумяха да реализират създадените положения. Единствено не се получават нещата в завършващата фаза, пред гола. Паулиньо направи редица пробиви по крилото, но най-фрапантен бе пропускът на Кабрал. Как си мисли, че на точката на дузпата ще спира топката и ще я обработва за по-удобния си крак? Може би той е един от футболистите, които разочароваха. От дълго време е в отбора и с нищо не помогна. Докато Ривалдиньо все още е загадка. Не се намира в добра форма. Станислав Костов доказа, че има място в Левски.
 
- Притеснен ли сте от контузията на капитана Божидар Митрев, въпреки че вече тренира с отбора?
 
- Чета в медиите, че Божидар е готов. Отшумяла е контузията му. Видях се с него миналата седмица, тъй като той се разви като вратар във времето, когато бях директор на школата. Видяхме се и си поговорихме. Винаги е бил много любезен. Каза ми за проблемите с рамото си. Аз му пожелах успех и скорошно оздравяване. Но го предупредих, че не на всяка цена трябва да играе, ако не е напълно възстановен, защото след евентуална негова грешка никой няма да му каже, че е бил контузен и му е простено. Много важно правило във футбола е никога да не се излиза неподготвен и контузен. Всеки забравя, че си имал травма. Изпитвал съм го на гърба си.
 
- Габриел Обертан ще успее ли да направи разликата във важен мач за Левски?
 
- Той е много качествен футболист. Но все още не може да покаже изцяло капацитета и възможностите си в Левски. Не е нормално играч от неговия калибър да се задоволява само с това, което е направил до момента. Вкара два гола от началото на първенството, което смятам, че е много малко. Може да даде малко повече за клуба и отбора. Дано да е здрав за мача с ЦСКА. Футболисти като Обертан трябва да допринесат в подобни мачове и да бъдат основа за победата. Играл е на високо ниво в Англия, също както Нашименто, Гомес и Паулиньо. Съвсем нормално е подобни играчи да изнесат дербито и с месеци да се говори за това. Левски не може да се задоволява с посредствени игри. Крайно време е в неделя да покаже истинските си възможности.
 
- Ще успее ли отново защитата на Левски да неутрализира може би най-опасния футболист на ЦСКА - Фернандо Каранга?
 
- Фернандо Каранга ще играе срещу най-добрите централни защитници в България. Яблонски и Ейолфсон направиха страхотен тандем в Левски. Веднага се вижда, че отборът получава много малко попадения. Играят много стабилно. Чехът е и голмайстор на тима. На бразилеца ще му бъде много трудно. Няма как да се отрече, че е добър футболист. В последните мачове именно той носи победите на тима си. Разчитат много на него, но мисля, че Каранга трябва да бъде много внимателен в поведението си по време на мачовете, защото в последно време прекалява с грубото си поведение. В дербито просто няма как някой да го търпи.