Лотарийните игри вече ще се организират само от държавата. Дейността ще се прехвърли към "Държавния спортен тотализатор", след като депутатите приеха на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, пише Dnes.bg.

Поправките бяха вкарани извънредно в дневния ред на Народното събрание. Те бяха приети със 135 гласа "за", 0 "против", а 12 се въздържаха.

С измененията в Закона за хазарта се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги без съответния лиценз.
 
От деня на влизането в сила на закона лицензите за организиране на лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавното предприятие "Български спортен тотализарор", се прекратяват. 
 
Билетите и фишовете, които не са продадени до влизането в сила на закона, ще се унищожат до 31 декемрви 2020 г.
 
Законът предвижда в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.
 
Промените предвиждат забрана на продажбите на талони и билети с хазартна цел на по-малко разстояние от 300 метра от училищата. Това правило сега се отнася само за казината и игралните зали.

Припомняме, това това пряко засяга собственика на Левски Васил Божков, който заяви, че в такъв случай няма да може да издържа клуба. За момента "сините" се плащат всичко, но не е ясно това още колко време ще продължи.