След Интер дойде Милан, но не този от Милано, а Лудогорец отново е аут от турнира, но не Лига Европа, а за Купата на България. Така можем да охарактеризираме случилото се на „Герена“ в четвъртък вечерта. Вчера и днес синя България диша по-лесно заради играта на човека с №1 на гърба в Левски – Милан Миятович.

32-годишният черногорец не трепна в 93-ата минута на четвъртфинала за Купата на България и отрази изстрела на Драгош Григоре от бялата точка, пращайки мача в продължение. Само с един миг плонжът му в левия ъгъл да бе закъснял и топката щеше да е в мрежата. Всичко обаче бе премерено – вратарят се изпъна като струна и изби топката. Останалото е история…

Има вратари, които са стойкаджии – не пропускат да направят излишно хвърляне, за да се харесат на феновете. Милан Миятович не е от тях. Не е и от чужденците, които се заиграват с публиката. В интервю за медия в родината си преди старта на полусезона не каза нищо за финансовата криза и хаоса на „Герена“, а натърти, че клубът се развива в правилна посока… Много по-лесно би било да бие камбаната и да се предложи на някой, заинтересован от подписа му. Но не го стори.

След елиминирането на Лудогорец стражът сякаш бързо бе пуснат от адреналина. И предпочете да насочи вниманието не към изявите си, а към щаба, който го бил подготвил за всичко, случило се в емоционалната вечер. 

„Нямаш време да мислиш много в такава ситуация. Бях концентриран максимално. Тренирах това през седмицата и знаех как съперниците бият дузпите. Бяхме ги анализирали. Получих информация и се справих“, каза той за спасения изстрел на Лудогорец от бялата точка. 

Допълни, че при дузпите след редовното време е получил лист от треньорите си, на който е било написано кой къде ще стреля. След това благодари на публиката: „Феновете ни бяха велики и ни помогнаха много. Да ги усетя зад гърба ми беше важно, вълнуващо. След тези незадоволителни резултати, които постигнахме, искам да им благодаря, че бяха на стадиона. Естествено, че искам да остана и догодина при такава публика. Левски трябва да печели всеки мач в тези трудни времена. Дано да вземем купата“, допълни Милан. 

Толкова… След такъв мач други на негово място сигурно още щяха да правят триумфални обиколки на „Герена“. Не и той, просто не е в стила му. Черногорецът е от тези, които всеки път дават това, което могат. И определено Левски случи с привличането му. 

Да, не можем да кажем, че блести в двубоите. Но е сигурен и стабилен, не е закопавал сините. Точно това е работата на вратаря – да кара съотборниците си да се чувстват сигурни. До момента Милан е пазил в 23 шампионатни мача, като в повече от половината не е позволявал да му вкарат – има 12 сухи мрежи. За купата все още не е пуснал попадение – два двубоя, две нули за съперниците.

Изявите му срещу Лудогорец накараха сайтовете в Черна гора да изпаднат във възторг: „Храбрия сокол (б.р. – от прякора на националния отбор Храбрите соколи) е герой, вече е любимец на феновете на Левски“, пишат местните. 

През лятото на ход са шефовете – дали ще го задържат и ще активират клаузата за удължаване на договора с още един сезон, тепърва ще решават. Може би предстои раздяла, а може и нов подпис. Но независимо какво ще стане през лятото, дотогава на „Герена“ ще са спокойни, защото имат сигурен човек пред портата. Такъв, който няма да допусне непредизвикана грешка и да провали тима си.


Янаки Димитров, вестник "Тема спорт"