Кипърският АПОЕЛ (Никозия) е най-изявеният кандидат за подписа на вратаря на „Левски“ Милан Миятович, пише „България Днес“. Стражът ще се раздели със „сините“ след края на сезона.

Договорът на черногореца изтича, а от „Герена“ няма да се възползват от анекса за продължаването му с още една година. През следващия сезон „Левски“ ще разчита на Георги Георгиев и идващия от „Цървена звезда“ Зоран Попович.

Като свободен агент Миятович предизвиква интереса на не един и два отбора. Най-напористи са от АПОЕЛ. Кипърският клуб е готов да му дава заплата, по-висока от тази в „Левски“. Плюс за тима от Никозия е и фактът, че е постоянен участник в евротурнирите.

В момента АПОЕЛ е на 3-ото място в класирането в Кипър на шест точки от водача „Омония“. От плейофите за титлата се е изиграл само един кръг. Още не е ясно какво ще се случи с останалите мачове. Ако това подреждане се запази, тимът от Никозия ще играе в Лига Европа следващия сезон.

Основният вратар на АПОЕЛ в момента е Вид Белец. Словенецът обаче е собственост на „Сампдория“ и играе в Никозия под наем. Той ще трябва да се върне в Италия след края на сезона. Другият страж на тима е нидерландецът Бой Ватерман. Неговият контракт с клуба също е до края на настоящия шампионат. Така кипърци усилено търсят нов вратар за следващата кампания, а Миятович е №1 в списъка им.

Черногорецът пристигна в „Левски“ миналото лято. Той се наложи безапелационно като титуляр на „Герена“. Пазил е в 24 мача в Първа лига, като в 14 от тях не е допуснал гол. Бе големият герой за „сините“ срещу „Лудогорец“ на 1/4-финалите за Купата на България. Тогава той спаси дузпа в последната минута на мача. Накрая „Левски“ триумфира именно след изпълнение на наказателни удари.

Две са основните причини да напусне „Герена“ след края на сезона. Първата е, че „сините“ сериозно ще свият бюджета за следващата година заради финансовата криза в клуба. Другата е новото правило на БФС в България да не играят вратари от държави извън ЕС.

По предварителни информации това нямаше да важи за тези, които са в заварено положение. Но от централата и до момента не са излезли с ясно становище по въпроса. Освен от АПОЕЛ Миятович е следен и от отбори от Азербайджан и Казахстан. Но кипърският тим е най-реномираният от тях.