Нападателят на Берое Мартин Камбуров – футболист, играл в няколко български отбори, неотдавна заяви пред БНР, че без модела „бащица“ родният футбол ще загине.

Няма да загине, има и други модели за финансиране, а едноличното управление на собственик и спонсор в едно не е единственият възможен вариант, задочно опонира Виктор Кирков - икономист и спортен мениджър, собственик на Sports Management Bulgaria. Тези модели засега се неоползотворени от клубовете и са своеобразен скрит потенциал, според неговите думи.

Бъдещето пред „бащиците“ у нас продължава да е актуална ситуация, предвид на очакваното от дни влизане в мажоритарна собственост в Левски от страна на Наско Сираков. Ако неговите идеи акциите да останат в клуба, а той да се финансира отвън от спонсори се сбъдне, това ще е нова страница в новата ни история.

За Левски вероятно има подготвен сценарий със спонсорство на голяма международна компания, прогнозира Кирков.
Според Кирков има два модела на развитие – единият е за отборите с многобройна публика, който може да разчита на солидно финансиране от феновете. За другите отбори бъдещето е единствено в изграждане и продажба на играчи.