Феновете на Левски от Националния клуб на привържениците (НКП) изразиха недоволството си от подновяването на договора за телевизионно права.

След вчерашния Изпълком на БФС стана ясно, че новото споразумение за излъчване на мачовете ще е за срок от 5 години, а параметрите по него ще бъдат, както досегашното – по 6,5 млн. лв. (без ДДС) на сезон или общо 32,5 млн. (без ДДС) за целия срок.

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев заяви, че това е било най-доброто предложение от общо три. Останалите са били на стойност съответно 200 000 лв. и 3 млн. лв. на сезон.

От Левски обаче са недоволни, защото смятат, че трябва да взимат най-голяма сума от телевизионните права, защото предизвиква най-голям зрителски интерес.

Съобщението на НКП без редакторска намеса:

"С настоящата позиция, Националният клуб на привържениците на Левски изказва искреното си възмущение от новината за подновяването на договора за телевизионните права от страна на БФС.

Ние смятаме, че това действие е категорично компрометирано по няколко причини. Първо, намираме за изключително нагло едно временно ръководство на БФС, каквото е това в момента поради отложения избор на Изпълнителен комитет и Президент на Съюза, да взима толкова сериозни стратегически решения за период от цели пет години напред. Такова действие е неморално и нелегитимно. Заставаме на позицията, че единствено легитимно избран управленски орган би имал право на подобни решения и то САМО СЛЕД консултация и категорично съгласие от футболните клубове.

А такова съгласие очевидно няма. Новото ръководство на ПФК Левски в лицето на Наско Сираков, както и организираните привърженици на Левски, заявиха ясно и недвусмислено, че с оглед на битката ни за изчистване на нашия клуб от зависимости и превръщането му в печелившо и самоиздържащо се дружество, перото в бюджета от ТВ права трябва да бъде преразгледано. Това почива на безспорния факт, че Левски генерира в десетки пъти по-голям интерес от почти всички останали отбори взети заедно, а получава наравно с тях. Начинът, по които се формират дяловете за клубовете не просто ни ощетява – това е чиста кражба!

Няма как и да не отбележим очевадния конфликт на интереси – собственикът на ТВ правата е собственик на отборът, които е и наи-голям бенефициент от въпросните средства в текущата схема на разпределение на приходите! На всичкото отгоре е и член на Изпълкома на БФС... Тотално безумие! Разбираме, че на ръководителите на проекта наречен „Лудогорец“ не им харесва, че абсолютно никои в тази държава не се интересува от съществуването на отборчето им, но смятаме, че реваншисткият им последователен подход по обезкървяване на конкуренцията трябва да приключи.

Обръщаме се изключително сериозно както към ръководството на БФС, така и към ръководствата на футболните клубове, включително и това на ПФК Левски – това безумие трябва да спре!

Настояваме за преразглеждане на въпросния договор, както и за широка и прозрачна дискусия по темата. В противен случаи, ако това нелегитимно решение влезе в сила, то ние си запазваме правото за категорично противодеиствие срещу поредната несправедливост в родния футбол!".

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FNKPLevski%2Fposts%2F2921788711223284&width=500" width="500" height="506" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>