Лудогорец разби с 3:0 Левски в дербито от 30-ия кръг на efbet Лига, играно в Разград.

Головете за домакините отбелязаха Козмин Моци в 26-ата минута от дузпа, Мавис Чибота в 66-ата минута и Дан Битон (75). Така "сините" се отдалечават от квотите за Лига Европа за новия сезон.

26-кратният шампион на България остава с 53 точки, колкото има и ЦСКА, а Славия е с 52 т. "Червените" и "белите" обаче са с мач по-малко, съответно с Локомотив в Пловдив и с Берое в Стара Загора. 

Лудогорец пък записа 35-та поредна среща без загуба в първенството, от които постигна 23 победи. Освен това "орлите" продължават да тероризират Левски и записаха 15-ти пореден мач без загуба от столичани в редовното време. Това беше и най-голямата загуба на "сините" в Разград и общо 11-та от 16 двубоя. 


Павел Върба направи пет промени от равенството 1:1 с ЦСКА на "Българска армия". Ренан, Джордан Икоко, Козмин Моци, Талеб Тауата и Светослав Дяков замениха съответно Владислав Стоянов, Сисиньо, Антон Недялков, Драгош Григоре и Абел Анисе. В отсъствието на контузения голмайстор Клаудиу Кешеру, Мавис Чибота отново поведе атаката на Лудогорец.

Георги Тодоров нямаше много варианти за избор на състав заради проблемите, които има. Той направи само две промени от загубата с 1:2 от Славия на "Герена". След наказание се завърна Янис Каргас. Той смени контузения Холмар Ейолфсон. Стайн Спиерингс замени Станислав Иванов, който също е с травма.

Преди срещата Лудогорец изпрати легендата си Марселиньо, който напуска Разград след 9 години. Неговият договор изтече и не беше подновен.

Левски създаде добро положение в 8-ата минута на дербито. Франко Мазурек центрира от десния фланг, Найджъл Робърта се измъкна от защитата и засече от воле от чиста позиция, но прати топката високо над вратата. Гостите продължиха да атакуват и Деян Лозев се опита да намери нидерландския голаджия, но Георги Терзиев с отлична намеса изчисти.

Лудогорец отговори след четвърт час игра, когато Джордан Икоко проби до аутлинията и центрира на далечната греда. Там Вандерсон засече от движение, топката летеше към долния десен ъгъл, но Георги Георгиев с чудесна намеса изби.

В 26-ата минута разградчани поведоха от дузпа. Вандерсон мина като на парад през няколко футболисти в наказателното поле, след което Мартин Райнов го спъна. Главният съдия Николай Йорданов посочи бялата точка без да се замисля. Зад топката застана Козмин Моци, който прати Георгиев в далечния за 1:0!

В следващите минути Левски нямаше идея в предни позиции и на няколко пъти Робърта остана абсолютно сам срещу цялата защита на "орлите". После Франко Мазурек стреля от далеч, но много неточно. В края на полувремето Робърта намери Лозев във вратарското поле, но той стреля слабо и Ренан спаси. При положението беше отсъдена и несъществуваща засада, но до гол така или иначе не се стигна.

В 46-ата минута Илия Юруков центрира в наказателното поле, където Паулиньо засече, но Ренан спаси без проблеми. В 66-ата минута Лудогорец сложи точка на спора. Каули Оливейра с пас като по учебник изведе Мавис Чибота сам срещу вратаря и нападателят с елегантен удар го преодоля за 2:0!

Крайното 3:0 оформи Дан Битон в 75-ата минута, след като се справи с Райнов и Ивано Горанов и с прецизен шут от пеналта матира Георгиев! До края футболистите на двата отбора се хванаха за гушите, след като Горанов влезе грубо в кратака на Стефан Баджи и се наложи двамата да бъдат разтървавани.

Лудогорец - Левски 3:0

Голмайстори: 1:0 Моци (26-д), 2:0 Чибота (66), 3:0 Битон (75)

Лудогорец: Ренан; Джордан Икоко (76-Недялков), Георги Терзиев, Козмин Моци, Талеб Тауата; Светослав Дяков, Анисе (76-Баджи), Жоржиньо (67-Битон), Каули (84-Бакалов), Вандерсон (83-Сисиньо), Мавис Чибота
Треньор: Павел Върба 

Левски: Георги Георгиев; Ивайло Найденов, Янис Каргас, Мартин Райнов, Иван Горанов; Юлия Юруков; Деян Лозев (73-Мартин Петков), Франко Мазурек, Стайн Спиерингс (78-Мартин Петков), Паулиньо; Найджъл Робърта
Треньор: Георги Тодоров

Разград, ст.: "Хювефарма Арена"
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Дяков, Тауата, Анисе, Чибота, Баджи (Лудогорец); Юруков, Лозев, Горанов (Левски)