Бившият защитник на Левски Илиан Стоянов-Коловати даде интер­вю за "Тема Спорт". Той е от тези, които не спестяват истината и не се страхуват да критикуват.

Стоянов ко­ментира ситуацията на "Ге­рена" и въобще в българския футбол. Той разкри, че след като дълго време развива собствена школа в Япония, вече планира да стане треньор на професионални фут­болисти в Страната на из­гряващото слънце.

Илиане, с теб може да се гово­ри по много те­ми - Левски, национален отбор, японско първенство, футбола в Кю­стендил... Откъде да започ­нем?
- Може би с Левски. Все пак това е черешката на торта­та в България.

Напоследък си по-тих. Преди сякаш след всеки мач избухваше с искания за оставки, понякога си бил и доста краен.
- Абсолютно е така. Кога­то нещо не се прави добре, винаги съм критичен. Но в момента каква критика да отправиш? Сега на Левски му трябва време. Периодът е труден - нови собственици, няма пари, няма отбор. Не­щата са много зле и от тази гледна точка се въздържам от коментар. Единствено­то, което в този период съм написал във фейсбук, е за Тити Папазов (б.р. - бе написал "Папазов е срам за Левски". Той трябва да бъде по-сдържан. Не му приляга да се дър­жи така като член на управа­та на Левски.

Твоят кум Емил Наков в интервю пред "Тема Спорт" нямаше забележки към клу­ба, но имаше към Папазов...
- Нормално е. Не може да си собственик на Левски и да се държиш както си искаш. Все пак представляваш ин­ституция, трябва да си ме­риш приказките.

Погледнато от доста хи­ляди километри отстрани -по-симпатичен ли изглежда Левски сега?
- На мен ми се вижда като приятен отбор, въпреки про­блемите и факта, че не вър­вим добре. Клубът си е до мо­ето сърце. Левски без "бащи­ца" е някак си по-симпатичен. Но и без "бащица" трудно ще се получи.

Тоест Наско Сираков трябва да намери бащица?
- Не казвам точно това. Наско е собственик на Лев­ски, но няма ли човек с големи финанси, от сорта на Васил Божков, ще бъде много труд­но. Все пак вярвам, че ще се случат нещата, но за това ще е необходимо време. Кол­кото до Наско Сираков - от него съм се научил на много неща. Той е управленец. Сираков е много важен за Лев­ски и не знам защо дълги годи­ни го държаха извън клуба и не му даваха шанс да работи. Сега взе клуба в най-тежкото му състояние. Дано се оправи с финансите, иначе знанията за това как се прави отбор ги има. За мен той разбира най-много от футбол в Бълга­рия.

Синята общност готова ли е да го даде? Левски има огромен потенциал и е ясно, че публиката на клуба не е само тази, която е на ста­диона.
- Надявам се. Имам много приятели, които ми пишат, всеки е съгласен с този вид на Левски - с повече българи в съ­става, ако трябва, само с юноши. Необходимо е търпе­ние и да играят повече наши деца.

За какъв срок според теб Левски ще стане по-гледаем и привлекателен отбор?
- Ние си говорим, но тряб­ват и финанси, те са задъл­жителни. Без значение дали сега са намалени заплатите или не. Все пак е необходимо бюджетът, колкото и да е по-малък, да е осигурен, за да има спокойствие в отбора. А за правенето на силен състав са необходими минимум поне година-две. Тогава ще се види развитието, някакъв стил на игра. Нищо не става из­веднъж. За 2-3 месеца няма как един тим да заиграе су­пер, всички да казват "Страшни сме". Сега е необхо­димо да се оцелее, а след то­ва да има стабилност с бю­джета, определен от Сира­ков.

Ти си в Япония, не си бил на мач на Левски от доста време. Кое поддържа сърце­то ти синьо? Има такива, които са играли или били треньори на тима, но си казват: "Тези защо да ги гле­дам", а на теб ти личи, че следиш всичко.
- Който е минал през Лев­ски, няма как да остане рав­нодушен. Колкото до тези, които не ходят на мачове или не говорят за клуба - може би са зависими, не искат да критикуват, ча­кат някой да им се обади за работа... За мен е друга кау­зата. Аз не съм играл толкова много за сините - 5 години, но пък съм си сбъднал детската мечта да играя за Левски. И този клуб е во веки веков за мен. ОК, когато нещата вър­вят, е нормално да не се кри­тикува. Но когато виждаш, че нещата в любимия ти от­бор са зациклили, е нормално да изкажеш мнение. Аз съм такъв - критикувам. Може би не всеки път съм прав, но каз­вам директно нещата - не го­воря зад гърба или да правя интриги. Изказвам си мнение­то.

През годините колко пъ­ти ти е идвало да отидеш на "Герена", да влезеш в съ­блекалнята и да кажеш на футболистите: "Кои сте вие и какво търсите тук?"?
- Много пъти. При това не да отида в съблекалнята при играчите, а да отида при па­рашутистите, които бяха назначени. И на тях да им ка­жа някои неща! Защото игра­чите не са виновни - те са се­лектирани от някого. През тези години не те са глав­ният виновник за ситуация­та в Левски в момента. Това са хората, управлявали в клу­ба. Идвало ми е да отида и да сложа бомба в офисите, за да махна всички, които опропас­тиха такъв велик клуб като Левски.

Как ти вървят нещата в Япония?
- Добре. Доста съм изнена­дан, че по време на пандемия­та с коронавирус в школата ми дойдоха нови деца. Това ме прави щастлив. Работя, играем мачове, нещата са нормални. Гледам и в бъдеще­то, мисля да работя в профе­сионалния футбол.

Значи вече гледаш едно стъпало no-нагоре, така ли е?
- Нормално е. Свършеното през тези шест години с шко­лата доста ми помогна в треньорската кариера. С де­ца по-трудно се работи, от­колкото с професионални футболисти. Но пък с тях имаш време да се учиш и да поправяш грешките си, дока­то в мъжки отбор те няма да се прощават. Голяма школовка е работата с деца. Ми­сля, че вече ми е дошло вре­мето да се занимавам и с професионален футбол

Успяваш ли от разстоя­ние да координираш нещата по проекта ти в Кюстен­дил?
- Има хора, които се зани­мават с ФК Кюстендил, раз­виваме се добре. Необходимо е и да ме слушат, а не да взи­мат еднолични решения, футболът не е завод или обикновена фирма, която да ръководиш, а специфична ма­терия. Първият отбор вече е във В група и се представя добре. Миналия сезон също бе добър. В школата тренират 240-250 деца. Е, има неща, ко­ито трябва да подобряваме. Все пак футболът в Кюстен­дил бе занемарен дълги годи­ни, но сега лека-полека пра­вим нещо, доколкото можем.

Следиш ли националния отбор?
- Не, даже не знам кой е по­викан. Чета имена, но някои от тях не са ми познати - не ги следя изкъсо. Но съм сигу­рен, че доста неща трябва да се променят и там. За на­ционалния тим трябва да има план. Да се каже напри­мер: "Три години не ни търсе­те никакви, ще градим изцяло нов отбор". Хората може би ще ги разберат, а феновете подкрепят. Но ние само кърпим и от кръпки нищо не остана

Според теб бъдещото ръ­ководство на БФС може ли да направи стратегия?
- През декември ще има нов президент, така че дано след това да има промяна. И но­вият президент да излезе с кон­цепция за развитието на фут­бола в България. И да каже как­во ще става през следващите 5 години и какво ще се случва!

Има ли подготвен човек, който е и голяма фигура, да оглави БФС?
- Моят фаворит е Стилян Петров. За мен той е човекът, който ще се справи.

Но той не е заявил, че ще се кандидатира...
- Стилян Петров е известен в световен мащаб. Има кон­такти, уважават го навсякъде, включително във ФИФА и УЕФА. Той е европеец. Стенли е човекът, който може да про­мени нещата. И не бива да има месене на политически пар­тии, защото и това дочух - че политиката се меси във фут­бола. БФС не е на никой поли­тик, не е на Бойко Борисов или когото и да е. Аз ако бях на мя­стото на Борислав Михайлов, никога нямаше да си подам оставката.