Дълго коментираното налагане на по-млади футболисти в националния отбор е напът да се превърне в реалност. В контролата с Гибралтар, която нашите спечелиха с 3:0, селекционерът Георги Дерменджиев заложи на най-младия си състав, откакто е селекционер. Средната възраст на тима ни беше 25,9 години, най-ниската откакто Дерменджиев води България.

До голяма степен свалянето на възрастта произхожда от това, че в срещата като титуляри започнаха 20-годишните Валентин Антов от ЦСКА и Доминик Янков от Лудогорец, както и влизането като резерви на Виктор Попов, Здравко Димитров и Светослав Ковачев. До момента Дерменджиев бе заложил на най-млад състав в друга контрола – срещу Беларус през февруари. Тогава средната възраст бе точно 26 години, но селекционерът бе заложил на 90% играчи от родното първенство, тъй като повечето клубове от чужбина не пуснаха своите национали.

До момента средната възраст на България се движеше в диапазона 27-29 години, с леки отклонения. С най-опитен състав излязохме срещу Ейре (1:1) през септември, а в решителния бараж с Унгария средната ни възраст беше 28,2 години, пише "Монитор". Ясно е, че оттук нататък, именно това ще бъде пътят пред националния отбор – да се налагат колкото се може повече млади футболисти.

Селекционерът Георги Дерменджиев заяви, че няма как да пусне 11 футболисти под 21 години, което е логично, но пък разкри, че постепенно ще започне да дава все повече време на по-младите ни играчи, като съставът срещу Гибралтар, макар и в контрола, доказва това. Въпросът е, че срещу Финландия и Ейре в мачовете ни от турнира Лига на нациите, навярно отново ще вдигнем възрастта, тъй като трима от младежките национали – Валентин Антов, Виктор Попов и Здравко Димитров, ще се върнат в състава до 21 години, а вместо тях ще играят по-опитни футболисти. Все пак в тима ни остават Доминик Янков, който е на 20 години, както и Светослав Ковачев, 22-годишен.

Интересно е, че след отпадането на Георги Георгиев (32 г.), Георги Терзиев (28 г.) и Мартин Райнов (28 г.), които са с коронавирус, отборът ни се подмлади още повече, защото вместо тях Георги Дерменджиев призова Християн Василев (22 г.), Серкан Юсеин (24 г.) и Денислав Александров (23 г.). Отпада обаче още един младок – Георги Йомов (23 г.), докато защитникът Георги Ангелов, който бе повикан на пожар, е на 30 години.