Левски на Славиша Стоянович допусна първа издънка, след като загуби с 1:2 домакинството си на Арда Кърджали в мач от 15-ия кръг на efbet Лига.

Матеос Леони изведе гостите напред в края на първото полувреме, но при попадението останаха сериозни съмнения за засада. В последните минути на срещата драмата стана пълна. Първо Паулиньо изравни в 89-ата, но в ответната атака Иван Коконов донесе успеха за възпитаниците на Николай Киров.

Успехът на гостите беше напълно заслужен, а "сините" разочароваха с представянето си. Освен това Левски допусна 8-мо поражение на "Герена" за 2020 г., нещо невиждано в богатата история на клуба. Арда пък постигна първи успех над 26-кратния шампион на България.

В класирането Левски остава с 14 точки и заема 9-то място. Отборът от Кърджали събра 27 т. и се върна на 3-та позиция. 


Първото полувреме на "Герена" не предложи почти никакви футболни достойнства. Играта често беше спирана за нарушения, a статистиката показваше 19 фаула за едва 45 минути игра. В 22-ата минута се наложи и медицинският екип да влиза, след като Патрик-Габриел Галчев получи тежък удар в главата и доигра остатъка от среща с превръзка.

Иначе Арда владееше инициативата, но не стигаше до опасни положения пред Николай Михайлов. Левски отправи едва един изстрел, дело на Галчев, който не попадна в целта. После Спас Делев шутира от фаул, получи се рикошет, който заблуди вратаря, но топката мина встрани от целта.

Така се стигна до 41-ата минута, когато Арда поведе. Делев изпълни нов свободен удар, Михайлов отрази, след което се получи разбъркване. Топката стигна до Матеус Леони, който с чудесно изпълнение с пета откри резултата – 1:0! При положението обаче останаха сериозни съмнения за засада на защитника, която не беше забелязана от съдийската бригада.

След почивката Левски се опита да натисне и далечен шут на Здравко Димитров премина покрай целта. Но "сините" продължиха да бъдат беззъби в атака и за Иван Караджов нямаше абсолютно никаква работа. Той се намеси за първи път чак в 62-ата минута, когато улови без проблеми нещо средно между удар и центриране на Ивайло Найденов.

Малко след това Славиша Стоянович взе мерки и пусна в игра Паулиньо и Станислав Иванов, за когото това беше първи мач от нулевото равенство с Ботев Враца на "Герена" на 3 октомври. От игра излязоха Илия Юруков и Димитров и Левски заигра с четирима в отбрана, след като Тома Даске премина в халфовата линия.

В 71-ата минута Леони можеше да се превърне в абсолютен герой за Арда. Найденов изчисти право на крака му, последва изстрел от движение, но покрай целта. Малко по-късно Найджъл Робърта се измъкна и подаде към Мартин Райнов, но халфът не успя да затрудни Караджов.

В 89-ата Паулиньо все пак изравни след мощен диагонален удар, но гостите не си бяха казали последната дума. В ответната атака Иван Коконов беше изпуснат и с мощно изпълнение донесе успеха за Арда!  

Левски - Арда Кърджали 1:2

0:1 Леони (41), 1:1 Паулиньо (89), 1:2 Коконов (90)

Левски: Николай Михайлов, Ивайло Найденов (86-Ст. Петков), Живко Атанасов, Алекс Петков, Тома Даске, Патрик-Габриел Галчев (83-Старокин), Мартин Райнов, Илия Юруков (66-Ст. Иванов), Здравко Димитров (66-Паулиньо), Насиру Мохамед (83-Божинов), Найджъл Робърта
Треньор: Славиша Стоянович

Арда: Иван Караджов, Милен Стоев, Ребин Сулака, Пламен Крумов (83-Руменов), Деян Лозев, Лъчезар Котев (85-Желев), Емил Мартинов (93-Жуниньо), Матеус Леони, Светослав Ковачев, Спас Делев, Иван Коконов
Треньор: Николай Киров

София, ст.: "Герена"
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Райнов (Левски); Коконова, Ковачев, Желев, Котев (Арда)