След кошмарната есен всички очакват надигане при "Левски" през пролетта. И е логично да има такова, за да могат „сините“ поне малко да измият срама. Въпросът е до каква степен ще успеят. Че ще се изкачат нагоре е почти сигурно, а според историята и статистиката – абсолютно твърдо, пише "Мач Телеграф". Прегледът на сезоните, в които "Левски" е зимувал извън Топ 4 и е трябвало много да наваксва през пролетта, показва, че винаги отборът е имал подобрение през втората половина от сезона. Това подобрение се изразява в изкачване между две и пет места нагоре в таблицата.

Сегашният сезон е 12-ият, в който "Левски" е извън Топ 4 след неговото преполовяване. От най-лоша позиция „сините“ са посрещнали 1986 година – десетото място. През пролетта обаче изхвърлените от футбола Борислав Михайлов и Наско Сираков са амнистирани и отборът подобрява значително играта и резултатите си. Само през втория дял от сезона "Левски" е на третото място по точки, а в крайното класиране се изкачва до петата позиция.

С 4 места нагоре е прогресирал няколко пъти, като най-значимият е през 1965-а – от пето място през зимата до шампионската титла през пролетта.

Има и един малко куриозен случай отпреди 6 години. През 2014/15 „сините“ бяха шести през паузата. До края на редовния сезон оставаха 3 кръга, в които отборът постигна 2 победи и една загуба от "Лудогорец" в Разград с 0:1. Поражението от хегемона помогна на конкурента на „сините“ за Топ 6 – "Ботев" (Пд), да го изпревари. Така "Левски" завърши седми след редовния сезон, което автоматично изключи всякакви шансове да се качи по-нагоре. Така, оставайки във втората шестица, "Левски" игра с по-слаби отбори и като точки натрупа най-много в сравнение с всички останали клубове в елита през пролетта, без това да му помогне да се качи нагоре. Нещо такова може да стане и сега.

Твърде вероятно е „сините“ пак да са седми след редовния сезон и да натрупат най-много точки в сравнение с останалите в елита, тъй като в решителната част от сезона няма да се срещнат с най-силните в страната. Този път обаче от седмото място ще има смисъл, защото по сегашната формула на първенството дава право на участие в баража за Лига Европа.

Историята дотук обаче сочи, че малко и голямо надграждане при „сините“ със сигурност ще има.