Купата, ознаменувала последната титла, спечелена от "Левски", ще се завърне скоро на "Герена". Към момента трофеят е в частна колекция, но от НКП са твърдо решени да предадат владението й в клуба. Припомняме, че от Националния фенклуб на "сините" са се разбрали с притежателя на трофея да го купят за 15 000 лева. Става дума за купата от 2007 година, която през 2013 беше продадена на търг, за да се финансират честванията около 100-годишнината на Левски. Именно трофеят се продава най-скъпо на наддаването - 22 000 лева.

"Много искаме да върнем шампионската купа в клуба. Тя трябва да е там, където й е мястото", обяви пред "Мач Телеграф" шефът на НКП Степан Хиндлиян.

Интересно е да се спомене, че преди известно време от друга фенска организация на "сините" се опитаха да върнат продадената реликва, но не успяха да го направят.

Онзи ден новината, че реално шампионският трофей от 2007 г., който е последен в историята на тима, не е на стадион "Георги Аспарухов", предизвика доста коментари из форумите. Директно на страницата на НКП във Фейсбук се включи и Емил Велев. Именно Кокала беше треньор на тима при последния му голям успех.

"Колко пъти казвах на Баждеков да не дава последната Купа, спечелена от Кокала, Гонзо Борето и другите, защото е кощунство", написа Емо Велев, който така и не получи шанс отново да води отбора, след като беше уволнен изненадващо малко, след като Левски стана шампион.

Само два шампионски трофея от общо 26, спечелени от "Левски", се намират в клубния музей на „Герена“. Сред експонатите е 25-ата титла, която „сините“ завоюваха през 2007 г. От по-далечното минало е запазен и шампионският трофей от сезон 1948/49. От останалите 24 клубът не разполага нито с оригинал, нито с копие.

Що се отнася до вторият по значимост трофей – Националната купа и нейните разновидности през годините, най-ценната придобивка, с която може да се похвалят от музея, е Купата на Съветската армия. И по-точно нейната разновидност от периода 1946-1976. През 1976-а „сините“ я печелят след успех над ЦСКА с 4:3 и тя остава завинаги при тях, а от следващата 1977-а е изработен друг трофей под формата на кристална топка.

"Мач Телеграф"