Бившият треньор и нападател на Левски Михаил Вълчев коментира пред “Тема Спорт” продажбата на Найджъл Робърта, играта на „сините“ в последните двубои и предстоящата тежка програма на столичани. Славният нападател на Левски сподели дали вижда реални заместници на нидерландеца.

Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в играта на Левски в последните двубои?
- Представянето на Левски не е никак стабилно. Само Найджъл Робърта правеше впечатление. Той беше половин отбор. Играеше на ниво. Вратарят Зоран Микулич не ми се струва много сигурен. В защита се допуснаха детински грешки, особено в двубоя срещу Ботев Пловдив. Правеха се грешки при статичните положения. Вижда се, че няма синхрон при тях. Когато Левски бъде пресиран от противниковите отбори, трудно разиграва и изнася топката. Винаги се изнася по-бавно. В някои от мачовете имаше много добре организирани бързи атаки, но са малко. Да не говорим за създаването на голови опасности. Същото е при отиграването на тези ситуации. За двубоя със Славия за Купата на България Левски не игра толкова слабо, но шансът не бе на тяхна страна. Когато бе изравнен резултатът, сините трябваше да подходят по-стабилно в задни позиции и да успокоят играта. Попаденията в мача бяха красиви, но за съжаление победният гол бе във вратата на Левски. Белите пресираха и разбиваха атаките на Левски. Играха с много нарушения в средата на терена и по този начин ги спряха.

Трябваше ли да бъде продаден Найджъл Робърта в Ди Си Юнайтед, или по-правилно бе да остане в Левски до края на сезона?
- За мен е правилно, защото Найджъл Робърта се намираше в добра форма. Това даде възможност да бъде продаден за по-голяма сума. Дори и с него Левски нямаше как да влезе в тройката, а дори и в шестицата.

Има ли нападатели, които да го заместят?
- Явно в клуба са преценили, че има такива. Това беше правилен ход, защото трябват свежи средства в касата. На мястото на Робърта могат да играят Стивън Петков и Валери Божинов, а също и Билал Бари. Да не забравяме, че и Мартин Петков може да бъде позициониран като централен нападател. Има футболисти. Да, сигурно няма да могат да го заменят подобаващо и в момента не са на неговото ниво, но според мен ще се намери решение. Правилно го продадоха.

На Левски му предстои много тежка програма в следващите четири кръга - двубои с Черно море, Лудогорец, Локомотив Пловдив и ЦСКА. Какви са очакванията ви от предстоящите срещи на сините?
- Събират се много трудни четири мача. Поредни двубои със силни отбори. Сега е моментът Левски да покаже някаква съпротива и подем. Да кажем, че трябва да си поставят някаква цел. Според мен трябва да бъдат спечелени поне шест точки от тези двубои. Не трябва да се губят всичките мачове или дори три от тях, защото Левски ще се озове назад в класирането. Според мен сините няма да отпаднат, но ще се озоват в много лоша ситуация. Такова място няма да отива на Левски, но явно това са спортно-техническите възможности на футболистите. Опитват се да играят, но толкова могат. Не трябва да се сърдим. Естествено, че трябва да ги критикуваме градивно. В някои мачове показват, че имат качества да играят добре, но в други показват друго лице. Трябва да имаме търпение.