Левски работи по финализиране на спонсорски договори, с което да гарантира участието на клуба в професионалния футбол и през следващата година.

На заседание на Управителния съвет на “сините” наистина е вмъкната и темата за най-лошия към момента възможен сценарий за клуба - загубване на професионалния лиценз и наложително изхвърляне на Левски при аматьорите.

Ръководството опитва всячески да избегне подобен сценарий, но появата на самата хипотеза буквално взриви "синя" България. 

Проучване на "24 часа" показва, че предвид актуалното състояние и финансовите перспективи на Левски издаването на професионален лиценз ще зависи от бившия старши треньор Петър Хубчев и щаба му.

Ситуацията към момента е следната. Още след подписването на договор между Левски и STRABAG през декември и последвалите финансови постъпления по контракта за генерално спонсорство от Левски са изплатили част от задълженията си към Хубчев и екипа му. 

Голяма част от сумата обаче все още е дължима. Самият собственик Наско Сираков призна, че става въпрос за общо задължение в размер на около 1 милион лева.

Впоследствие през март дойде и информацията, че ФИФА е отсъдила в полза на Петър Хубчев и Левски трябва да изплати пълния размер на възнагражденията на треньора и щаба му за оставащата над 1 година до края на прекратения договор през лятото на 2020 г.

Първите, които са получили пари след постъпленията от договора за генерално спонсорство през декември, са били именно бившите треньори. Това обаче е крайно недостатъчно. Проблемът е и в сериозните натрупани стари задължения, които клубът трябва да плаща във времена на тежко финансово състояние.

Само в периода, откакто Васил Божков и компаниите му вече не можеха да дават пари, съвпаднал и с пандемията, до вземането на акциите от Наско Сираков бяха натрупани и нови 4,5 млн. лв. дългове. "Наследството" пък бе общо минус 24 млн. лв.

По сключения 3-годишен договор с НАП за разсрочено плащане от “Герена” броят ежемесечно на агенцията по приходите по 143 000 лв. Въпреки тройно намаления бюджет за заплати, като се добавят и актуалните данъци за служителите, клубът дава по около 300 000 лв. на месец само към НАП.

Отделно са актуалните месечни задължения към служителите и средства за функционирането на клуба.

Приходите от спонсори плюс генерираните собствени приходи - голяма част от които от феновете на клуба, са недостатъчни, за да може клубът и да плаща актуалните сметки, и да покрива старите дългове.

В момента ръководството на Левски очаква превод от Major League Soccer по трансфера на Найджъл Робърта в американския Ди Си Юнайтед. По неофициална информация първият транш трябва да е в размер на около 600 000 евро. 200 000 евро обаче веднага ще бъдат преведени на бившия клуб на Робърта Камбур, също задължително действие за спасяване на професионалния лиценз.

От тези постъпления Левски ще се разплати веднага и с бивши футболисти, сред които Франко Мазурек и Дени Алар, които при неполучаване на дължимото също ще блокират издаването на лиценз.

На дневен ред са и текущи плащания - както призна и водещият в момента “сините” Живко Миланов, има забавяне на плащанията на заплати в клуба. Това важи и за футболистите, и за треньори, и за други служители.

Така, дори отново да се отдели процент по дълга към Петър Хубчев и екипа му, в момента изглежда невъзможно Левски да се разплати напълно с тях. Невъзможно, поне до срока за издаване на лицензи.

До 30 март всички клубове от Първа лига са подали предварителната документация за лицензиране. Към нея и споразумения за изплащане на дългове. Предстои обаче изискване на допълнителна документация.

Левски няма да се откаже доброволно от професионалния си лиценз, но предвид изложените факти клубът ще има нужда от разбирателство с Хубчев и екипа му, за да не бъде пратен принудително в Трета лига. 

При това с оставане на всички настоящи многомилионни задължения предвид афиширането нееднократно от ръководството, че Левски няма да сложи тире и да започне начисто с чужд лиценз.