Левски и ЦСКА излизат един срещу друг във Вечното дерби на България. 

Както и през есенния дял на първенството, "червените" отново са определяни като големия фаворит в сблъсъка. Тогава на "Българска армия" се надяваха, че ще успеят да размажат "сините", но спечелиха с 1:0. Сега ситуацията е идентична. ЦСКА е в подем, след като се класира на финал за Купата на България, където съперник е Арда Кърджали. Левски продължава да се намира във финансова и игрова криза и в последния кръг падна с 0:1 от Локомотив Пловдив и няма гол след продажбата на Найджъл Робърта, още 0:3 от Лудогорец и 0:0 с Черно море.

Отделно "сините" нямат победа над ЦСКА в шест поредни мача. "Армейците" спечелиха два от тях, останалите завършиха наравно. За последно 26-кратният шампион на България се наложи над големия съперник през февруари 2019 година с 1:0. Интересното е, че когато става въпрос за мачове от първенство, балансът между най-големите клубове в България е равен: по 55 победи за всеки, но головата разлика е 214:206 в полза на "армейците". Така един от двата гранда днес може да постигне историческа победа. Но във всички дербита (още за Купата на България, Суперкупата, Купата на Съветската Армия и др.), Левски има осезаемо надмощие: 82 победи, 69 загуби, 55 ремита при голова разлика 288:277.

Треньорът на ЦСКА Любо Пенев има отрицателен баланс, когато става въпрос за Вечно дерби. Той е водил "червените" в мач №1 у нас 4 пъти и има 2 загуби, 1 победа и 1 равенства. През този сезон обаче Ел Голеадор не загуби от "сините" с Царско село – наложи се с 1:0 на "Герена", после срещата завърши 2:2. 

Очаква се в защита за ЦСКА да започнат Турицов, Кох, Матей и Мазику. Като дефанзивен халф до Юга ще започне Вион. По крилата ще връхлитат Йомов и Енрике, а атаката ще воде Кайседо. Очаква се в игра да се авърне Тиаго, но евентуално той може да бъде заменен от Варела. 

В същото време наставникът на Левски Живко Миланов, който пое поста заради заразяването на титуляра Славиша Стоянович с коронавирус, има дилеми за нападението. Очакванията са той да предприеме смела тактика с атаки от първата минута. На върха той ще заложи на Бари, а зад него ще действа Краев. В центъра на защитата ще си партнират Живко Атанасов и Георги Александров. Вдясно ще е Михайлович, а отляво изборът е между Галчев и Рерас. В халфовата лини ще видим Райнов и Даске, а по крилата – Мартин Петков и Здравко Димитров. 

Вероятни състави: 

Левски: Микулич, Михайлович, Ж. Атанасов, Г. Александров, Галчев, Даске, Райнов, Мартин Петков, Краев, Здр. Димитров, Бари
Контузени: Стаматов, Славчев
Треньор: Живко Миланов

ЦСКА: Бусато, Мазику, Кох, Матей, Турицов, Юга, Вион, Енрике, Тиаго, Йомов, Кайседо
Контузени: Жеферсон, Митков
Треньор: Любо Пенев

Снимка: Lap.bg