Левски постигна победа с 2:0 при гостуването си на Царско село в първи мач от плейофа за Лигата на конференциите.

Успехът за "сините" донесоха Марин Петков в 9-ата минута и Борислав Цонев (88'), който се завърна в игра след 214 дни отсъствие от терените заради тежка контузия в коляното. Той беше посрещнат с аплодисменти от феновете на Левски.. 

Голът на Марин Петков беше първи за Левски след точно 6 часа и 9 минути "суша". Преди това 26-кратният шампион на България не се беше разписвал в 4 поредни мача, като в тях стигна само до едно равенство и след него нареди три загуби.

Именно четири срещи без попадение е най-лошата серия в цялата история на клуба, която преди това е регистрирана два пъти.  Това е станало за първи път в края на 1955-а и началото на 1956 година. Втората е през 1979 г., но при тях загубите са по-малко, отколкото сега, съответно две и една.

С победата днес Левски събра 31 точки и заема 3-то място в група "А" на 2-та шестица и продължава да мечтае за участие в Европа през следващия сезон. На 7-мо място, което дава право на участие на бараж за Лигата на конференциите, се намира Черно море с 40 т. Царско село е с 34 т., а Ботев Пловдив е с 24 пункта.

В следващия кръг "сините" гостуват на "канарчетата", докато за възпитаниците на Антони Здравков предстои мач във Варна.


Още в 4-ата пък Патрик-Габриел Галчев и Здравко Димитров комбинираха на левия фланг. Топката бе подадена от Галчев към Мартин Петков, който стреля опасно с десния крак, но вратарят Джони Пласид показа рефлекс и изби встрани.

В 9-ата минута Марин Петков даде аванс на "сините". Адриан Краев и Мартин Петков се пребориха за топката в центъра на терена. Здравко Димитров проби и изведе Марин на чиста позиция. 17-годишният юноша на гостите прати топката в мрежата.

Две минути по-късно капитанът на Левски Мартин Райнов стреля от дистанция, но след рикошет топката излезе в ъглов удар.

В 13-ата минута Райнов изведе Здравко Димитров на левия фланг. Крилото центрира по земя към Марин Петков, който беше в положения на засада и атаката бе спряна.

Четвърт час след началото Димитър Костадинов преодоля противник и отправи опасен шут по посока вратата на Микулич, но встрани от целта.

В 24-тата минута Ардерсон Кордейро центрира отляво. Димитър Костадинов засече, но след рикошет в тялото на Начо Монсалве топката излезе в ъглов удар. При последвалото центриране от корнер Лъчезар Балтанов от непосредствена близост стреля високо над напречната греда.

Десет минути преди почивката Мартин Петков пропусна възможност да удвои преднината на Левски.  Здравко Димитров пусна към младока, който излезе сам срещу Джони Пласид. Стражът на домакините много добре излезе, скъси дистанцията и спаси мрежата си.

В 37-ата минута Реян Даскалов получи пространство за изстрел отдалеч, но пропусна.

В 41-вата минута Драган Михайлович сбърка и подари топката на Даскалов, който моментално стреля. Въпреки че Микулич не бе подготвен за изстрел, успя да реагира навреме и спаси.

До края на първата част темпото на игра не бе много високо и двата отбора се прибраха в съблекалните при непроменен резултат.

В началото на втората част Левски имаше много добра възможност за втори гол. Габриел-Галчев подаде към Андриан Краев, който успя да преодолее двама защитници и стреля от малък ъгъл. Джони Пласид обаче успя да се намеси.

Час игра след началото Димитър Костадинов направи пропуск от чиста позиция. Той бе намерен на далечната греда с центриране на Емануил Манев, но необезпокояван не намери целта.

В 79-ата минута след центриране отдясно Мартин Петков отправи опасен удар, който бе отразен от Джони Пласид. Стражът на Царско село изпусна топката и даде шанс за добавка на Начо Монсалве. В последния момент Пласид поправи грешката си и не допусна втори гол във вратата си.

Осем минути преди изтичането на редовното време в игра за "сините" след дълго отсъствие се завърна Борислав Цонев. Той замени голмайстора Марин Петков и влезе на терена под аплодисментите и на двете агитки.

В 88-ата минута Боби Цонев сложи точка на спора, реализирайки за 2:0.   на празна врата.

Царско село - Левски 0:2

Голмайстори: 0:1 Марин Петков (9); 0:2 Боби Цонев (88)

Царско село: Джони Пласид, Христо Попадийн, Мартин Кавдански, Ивайло Марков, Луи Нганиони, Лъчезар Балтанов, Андерсон Коста, Реян Даскалов, Димитър Костадинов, Емануил Манев, Стефав Христов

Левски: Звонимир Микулич, Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Начо Монсалве, Патрик-ГабриелГалчев, Мартин Райнов, Драган Михайлович, Мартин Петков, Марин Петков, Здравко Димитров, Андриан Краев