Само допреди няколко дни градчето Стейнс Ъпон Темс, което се намира в непосредствена близост до Западните покрайнини на Лондон, нито бе чувано, нито предизвикваше интерес у българина.

Това е малко, красиво, подредено местенце, което се къпе в мръсните води на Темза, но толкова. И в един момент всичко се преобърна, когато стана ясно, че местният футболен отбор Стейнс Таун е собственост на мистериозния Джоузеф Диксън, спряган за месията на закъсалия роден колос Левски.

И понеже нито Гугъл, нито някой от „Герена“ дава повече информация за бизнесмена, който през 2012-а е изкарал неуспешни проби в ЦСКА, то „Тема Спорт“ реши да види отблизо как Джо се грижи за клуба си.

Навигацията ни отвежда на голям паркинг (за около 250 автомобила), а пред нас се открива типична за английските стандарти сграда, облицована в тухли. Посреща ни надпис, рекламиращ фитнес клуб, но в десния край виждаме и това, което ни интересува: Входът за „Уитшийф Парк“ – стадиона на Стейнс Таун.

Той е част от комплекса и се намира в задната му част. Това е домът на „лебедите“, както е известен тимът, който се състезава в 7-ото (от общо 9) ниво на английския футбол – Истмианска лига, която включва клубовете от Югоизточната част на Англия, както и Гернси и Нормандските острови.

У нас такъв еквивалент няма, но пък полуаматьорите от Стейнс си имат стадион с 2 трибуни, като и двете са с козирки (добрата новина за всички на „Герена“), едната е за правостоящи, феншоп и бар, където можеш да изпиеш няколко бири преди, по време и след мача.

Феншопът бе затворен, но в него се виждаше, че са изложени модели от различната екипировка на тима, както и сувенири – чаши, флагчета, шалове... Теренът не е идеално равен, но с просто око си личи, че е добре поддържан, а около него са опънати няколко рекламни пана на спонсори – местни фирми за превоз и почистване.

Изумлението ни предизвиква залата за пресконференции, която се намира в най-високата част на основната трибуна и е оборудвана с екрани и система за озвучение. Шокиращи са и журналистическите кабини, които разполагат с всички удобства. И навсякъде има тоалетни. Истински, а не преносими. В романтичните времена ни пренасят будките с броячи за продаване на билети и влизане на публиката.

За съжаление сме объркали деня. 31 май (понеделник) е Банк Холидей в Англия (официален почивен ден) и не можем да открием никой на стадиона. В бара има само едно момче, което не може да ни даде никаква информация, тъй като е започнало работа преди десетина дни и името Джо Диксън не му говори нищо. 

Явор Пиргов, "Тема:Спорт"