Измина повече от месец, откакто Наско Сираков излезе пред "синята" общественост и обяви, че се задават добри времена в Левски. Тогава, навръх 107-ия рожден ден на клуба, мажоритарният собственик начерта светло бъдеще за "сините" в момент на финансов колапс. Новината трябваше да бъде подарък за изстрадалите привърженици, дали всичко от себе си през последната година и половина, за да може клубът да остане на повърхността. 

Искам да честитя най-светлият празник на всички българи - бяха първите думи на легендата. - Сега е моментът да обявя едно ново начало за нашия клуб. Преговорите и кореспонденцията са от повече от шест месеца. Всичко е завършено и е в ръцете на адвокатите. Левски ще има нов собственик. Той поема всички задължения на клуба до този момент. Осигурява издръжката Левски да се върне там, където му е мястото. Приоритет номер едно е построяването на нов европейски стадион по най-бързия начин“.

"Синя" заря от емоции избухна край Могилката, а феновете набързо изгубиха представа за реалната ситуация на "Герена". Започна да се говори за ударна селекция, завръщане на Станимир Стоилов и изцяло нов стадион на мястото на сегашния. 35 дни по-късно няма и помен от моментната еуфория. Оттогава до днес Джоузеф Диксън излезе от сянка и се представи пред фенове и журналисти, но това само засили съмнението около сериозността на сделката.

Представеният от него проект за стадиона също предизвика смесени реакции, клонящи към негативни. В същото време Сираков обяви на 14 юни, когато бе първата тренировка за новия сезон, че до 2-3 дни ще има яснота за банковите гаранции, дадени от Диксън, възлизащи на над 240 млн. долара. Оттогава минаха 12 дни, а голмайстор №1 в историята на Левски мълчи по темата. А всички искат отговори - фенове, футболисти, треньори, както и самият Диксън. 

Сякаш Левски е изпаднал в летаргия в разгара на лятото. Всички мълчат и чакат Сираков да вземе решение за бъдещето на клуба. А такова няма. Наставник е Живко Миланов, който се е наел да прави и селекция без реално клубът да има възможност да плаща дори на сегашните футболисти. Младият специалист едва ли ще остане обаче начело на тима, ако утре се появят свежи финансови постъпления.

Към днешна дата Миланов не знае с какви играчи ще разполага след 30 юни, когато изтичат договорите на малкото останали опитни футболисти. Бе заставен да използва четирима с изтичащи в края на месеца контракти, за да се спаси контролата с Локомотив (Пд). Видимо никой не иска да идва на "Герена", докато няма яснота. Миланов чака решение на Сираков по темата. Телефонът дава свободно, но никой не вдига от другата страна...

Джоузеф Диксън също е на "опашката" пред офиса на Вълка. Бизнесменът даде срок до сряда на настоящия мажоритарен собственик. След това сделката пропада. А изглежда така, сякаш в очите на Наско тя вече не е опция за спасението на 26-кратните шампиони. Сираков мълчи, добре, че е БТА, за да бъде посредник между Диксън и "синия" свят.

Феновете също искат яснота. Нали беше обещано прозрачно управление на Левски, когато Сираков излезе и публично поиска, а по-късно и взе акциите на "сините". Прозрачност няма! Само мъгла. Дори няма и прах в очите. Въпросът е какво се чака и защо всички са застинали като в онази ботева минута на 2 юни? За да го има Левски, трябват действия, а не бездействия. Мълчанието не е отговор, а само печелене на време. В случая обаче - губене! Някой трябва да изкрещи "грабвайте телата". В противен случай...краят е близо.


Материал на "Труд"