Левски ще подпише със северномакедонския защитник Гьоко Зайков. Той вече е свободен агент и няма пречки да парафира със “сините”. В петък вечерта 26-годишният футболист прекрати договора си с белгийския Шарлероа.

Интересното е, че от този клуб Левски вече взе един играч - върна си под наем бившия капитан Иван Горанов. Левият бек също има принос за преминаването на северномакедонския национал на “Герена”.

Гьоко е чакан в София най-късно в понеделник. Условията му по договор с Левски вече са уточнени. Ако той премине успешно медицинските прегледи, то няма да има пречки да облече синята фланелка, пише "Тема:Спорт".

Гьоко Зайков е роден на 10 февруари 1995 година, висок е 186 сантиметра, тежи 78 килограма. В родината си носи екипа на Работнички (Скопие). През сезон 2014/15 е привлечен от Рен. Не записва обаче двубой в Лига 1, а играе за дубъла в четвърта дивизия. Ползван е в мач за Купата на Лигата. През 2015 година е преотстъпен в Шарлероа, а след това белгийците откупуват изцяло правата му.

Зайков бе част от националния отбор на Северна Македония за историческото първо участие на тима на голям форум - Евро 2020. Той обаче не се появи на терена в двубой от континенталната надпревара.

Интересното е, че последните официални мачове на защитника са именно за селекцията. През октомври и ноември миналата година играе 4 двубоя за Северна Македония в Лигата на нациите.

Не така обаче стоят нещата в Шарлероа. При белгийците той не помирисва терен през миналата кампания. През сезон 2020/21 той е бил на пейката в 9 шампионатни мача, но в нито един от тях не се е появил в игра.

Същото е положението и за Купата на Белгия, както и в евротурнирите. Именно защото в отбора не разчитат на него, той решава да разтрогне контракта си, след като се появява интереса от Левски. Последният мач на Зайков в първенството за Шарлероа е от 3 август 2019 година - преди повече от 2 години. За купата е на терена на 25 септември 2019 г.