Ако привържениците на Левски побързат да свалят сините очила около назначаването на Станимир Стоилов и предходното шумно спонсорство, ще видят първо, царят не е точно гол, но първо - не е толкова богат, и второ – бързо се изморява.

Хората от „Герена“ на всички нива си го казаха, че Палмсбет не са Чичко Паричко, а са партньор, който освежи касата, но ще положи основите на практика на нов клуб, но със същото име. Като това ще е нещо като аутсорсване, тоест предоставяне управлението, но не и акциите. А за собствеността явно ще се работи по идеята „Левски на народа“, за което спомена и новият треньор.

Именно Станимир Стоилов вероятно ще има последна санкция по промените и като структура, и като финанси. На този етап новият треньор вече е облекчил бюджета годишно с между четвърт и половин милион с някои съкращения и сливания на длъжности. Това подсказва, че Левски няма просто да гребе с шепи от някаква виртуална каса на Палмсбет, а ще се старае да бъде съвестен равнопоставен партньор.

Само за сравнение: Бившият изпълнителен директор Павел Колев само със случаите с Петър Хубчев и Насиру Мохамед е сложил релса на шията на клуба с около 2 милиона лева. Аз ще харча с широки пръсти, а накрая – фенове, дарявайте. Пък накрая, ако може, ми вдигнете и паметник.

Сега от клуба анонсираха, а и самите запалянковци се надъхват за нова дарителска вълна, която, от една страна, да консолидира публиката, а от друга, да постигне някаква твърда месечна база, която да се превърне в нещо като регулярни инжекции.

Членските карти, които ще осигуряват отстъпки при нови партньори на Левски, както е с последния обявен Гуми „Диана“, които пък ще отчисляват част от сделките, са друг вариант за приходи в касата на „Герена“. Но е ясно, че Палмсбет няма да могат да вдигнат бюджета за заплати, а другите генерални спонсори или вече са дали парите по договор предварително, или следващият транш е напред във времето, примерно след края на тази календарна година.

И една скоба – няма логика компанията да вдигне паритеси към „Герена“, защото не се знае докога няма да може да развиват пълноценно бизнеса си с наземните казина, които в момента имат ограничено работно време заради последните мерки на здравния министър. Дълговете, текущи и нови, са другият фактор за твърдението „царят не е толкова богат“.

Царят се изморява бързо. Видяхме това на „Лаута“. В това физическо състояние на футболистите няма как Левски да е на ниво. Положението е наистина сериозно, защото Наско Сираков проспа пролетта и лятото в преговори с Джо Диксън и временният треньор Живко Миланов на практика не проведе лятна подготовка. Самият той нито знаеше всеки следващ ден дали ще е на работа на „Герена“, нито пък знаеше кой от играчите ще е на линия в съблекалнята. Това е част от ситуацията „Бангладеш“, която Стоилов каза, че е заварил.

Тази аматьорщина в момента дава своите гнили плодове и Левски може да играе до около 70-ата минута. Липсата на предсезонна базова силова подготовка ще дава отражение вероятно до края на есенния дял на първенството, освен ако новия кондиционен треньор от Северна Македония не е някакъв магьосник и не приложи някоя специална програма за много изоставащи.

Оттук насетне всеки съперник на сините ще натиска здраво в последните минути, както се случи в Пловдив, когато Митко Илиев можеше сам да надбяга и излъже цялата защита на сините.

Предстоят сблъсъци с Лудогорец и ЦСКА, където хем имат широки скамейки, хем са правили професионална и пълноценна лятна подготовка. А това, че са по-сработени и като отбори,е още едно притеснение пред новия треньор на сините. Явно ще се налага феновете да свикват, че нещата ще стават много, много трудно.

Желю Станков, "Тема:Спорт"