Днес ЦСКА и Левски имат мачове от 1/16-финалите за Купата на България. Червените "гостуват“ на Хебър (Пазарджик) на своя стадион "Българска армия", докато на сините им предстои визита на митичния "Бончук" в Дупница, където ще се изправят срещу друг тим от Втора лига - Марек.

Със сигурност двамата треньори - Стойчо Младенов и Станимир Стоилов, ще направят стартовите състави през призмата на задаващото се вечно дерби. Съперниците ще се изправят един срещу друг на националния стадион в неделя, 26 септември, от 16:30 часа.

„Тема Спорт" провери архивите, за да види колко пъти през новия век ЦСКА и Левски кръстосват шпаги непосредствено след двубои за Купата на България, какъвто е сегашният случай. Това е ставало точно пет пъти, като в тях имат паритет. Балансът е по една победа, равенствата са 3, а головата разлика е 7-5 в полза на тима от Борисовата градина.

В ранната пролет на 2002 година Левски разгромява с 6:0 Рилски спортист у дома, а ЦСКА побеждава с 1:0 като гост Локо Пловдив - това са първи четвъртфинали за купата, които се играят на 27 февруари. На 2 март вечните съперници се изправят един срещу друг на "Армията". Домакините откриват чрез Любо Пенев в 46-ата минута, а след това Владо Манчев удвоява в 56-ата. Сините обаче се вдигат и отговарят чрез Георги Иванов (64) и Георги Чиликов (69) - 2:2, като при този резултат приключва двубоят.

През сезон 2002/03 ЦСКА, воден от Стойчо Младенов, среща Левски в полуфиналите за Купата на България. На "Армията" гостът печели с 1:0 с гол в последната минута на нисичкия еквадорец Мануел Мендоса. Реваншът на "Георги Аспарухов" се играе на 3 май 2003, като е нервен и изпълнен с грубости. В 70-ата минута Станислав Ангелов от домакините и Христо Янев от червените са изгонени, а двубоят приключва 0:0. След това двата тима се изправят за първенство един срещу друг, пак на "Герена", като срещата завършва 1:1. Сините откриват чрез Тодор Колев в 50-ата минута, но португалецът Жоао Паоло Брито вкарва за скъпоценното 1:1 в  62-ата. След мача Стойчо Младенов се изцепва: "Станах шампион на говеждия стадион!".

През 2003/04 отново има вечно дерби непосредствено след двубои за купата. На 28 октомври 2003-а ЦСКА прави 0:0 срещу Пирин в Благоевград в първи 1/16-финален двубой, а Левски стига до 0:0 в друг югозападен град - 0:0 срещу Вихрен в Сандански. 3 дни по-късно противниците излизат на "Георги Аспарухов". Емил Гъргоров дава аванс на армейците в 53-ата минута, но още в следващата Тодор Колев изравнява -1:1, като този резултат остава до края.

През 2013/14 на 12 октомври ЦСКА и Левски играят 1/16-фина-ли реванши за купата, като продължават напред за сметка съответно на Хасково и Пирин ГД. Начело на червените отново е Стойчо Младенов. А той и възпитаниците му хвърлят здрав бой на съперника в дербито, играно на 19 октомври на националния стадион. Армейците разгромяват съперника само за 6 минути - Неманя Милисавлевич открива в 31-ата, Апостол Попов удвоява в 35-ата, а Емил Гъргоров слага точка на спора в 37-ата.

През 2018/19 на 25 септември 2018-а Левски разбива аматьорите от Атлетик Куклен за купата с 6:0, а червените удрят с 2:0 Монтана. 4 дни по-късно червени и сини се изправят един срещу друг. Този път ликува Левски. В 30-ата минута звездата на тима - французинът Габриел Обертан, стреля мощно, топката среща левия стълб, удря се в гърба на вратаря Витаутас Черниаускас и влиза в мрежата - 1:0.

Какво ли ще ни предоставят вечните съперници в неделя?

Тогава, за първи път от основаването на А група през 1948 година, ЦСКА и Левски ще изиграят шампионатно вечно дерби на 26 септември. Съперниците обаче вече имат 4 сблъсъка в първенството, играни на 26-ия ден от даден месец. За първи път това се случва на 26 ноември 1961 година. Тогава съперниците излизат пред над 50 хиляди на националния стадион. В 25-ата минута Богдан Дочев извежда Левски напред. Само 2 по-късно обаче Иван Райков възстановява паритета, а до края на срещата попадения не падат и тя завършва 1:1.

В останалите 3 случая обаче ЦСКА неизменно печели. На 26 май 2002 година червените посрещат Левски на "Армията". Сините вече са си осигурили титлата, след като в предишните 34 кръга са допуснали само една загуба. Те обаче падат и от вечния съперник - 0:1, с точен изстрел на Владимир Манчев в 13-ата минута.

По-късно през същата година противниците пак играят дерби на 26-и, този път октомври. Тогава вече армейците са водени от Стойчо Младенов. Навръх Димитровден ЦСКА се разправя с Левски на собствения стадион. Макдоналд Мукаси извежда армейците напред в 11-ата минута, а Светослав Петров удвоява в 45-ата. През второто полувреме нападателят Макдоналд Мукаси прави победата на червените класическа - разписва се в 55-ата минута.

За последно двата отбора се срещат на 26-о число през февруари 2011 година, като мачът е от първия пролетен кръг. Левски на Ясен Петров е считан за голям фаворит в двубоя на "Герена". Историята обаче я пишат възпитаниците на Милен Радуканов. Мишел Платини извежда червените напред в 33-ата минута. На почивката полицията изпразва сектора за гости заради ексцесии с част от феновете. През втората част рециталът на ЦСКА продължава. Платини удвоява в 48-ата минута, а Апостол Попов прави 0:3 в 65-ата. До края Костадин Стоянов от армейците си вкарва автогол - 1:3. След двубоя червените фенове се радват пред празния сектор Г на "Георги Аспарухов".

След това пък мачовете между ЦСКА и Левски се играят само на националния стадион.