Към кахърите заради финансовата криза и липсата на резултати в Левски добавиха още един. След загубата с 2:4 от Лудогорец в последния мач от 10-ия кръг на Първа професионална лига стана ясно, че е възникнал правно-документален казус с новопривлечения на “Герена” панамец Хосе Кордоба. 

Той е и причината 20-годишният защитник да не бъда в групата за двубоя срещу шампионите. От БФС са предупредили “сините” Кордоба да не фигурира сред заявените футболисти за срещата на “Герена”, след като в предишния кръг той дори влезе като резерва срещу ЦСКА за дебют в синьо.

Проблемът е заради работната виза на бранителя. Кордоба пристигна у нас в началото на годината и подписа договор с Етър. От великотърновския клуб са му извадили лична карта за чужденец извън ЕС и работна виза.

На 7 септември бранителят бе представен като ново попълнение на Левски. Панамецът бе привлечен под наем от Етър. И оттук тръгва проблемът за Левски. Със статута на такъв Кордоба няма как да ползва извадената му от Етър работна виза.

Замесените страни се усещат и се стига до разтрогване на договора между панамеца и търновци. Това обаче става в неправомерен период. Свободен агент може да подпише договор само ако е разтрогнал своя контракт по време на трансферен прозорец.

Въпреки това по някакъв начин БФС дава картотека на Кордоба и той е включен в групата за мача с ЦСКА и дори взема участие в него, пише "24 часа". Впоследствие става ясно, че панамецът е картотекиран неправомерно, и се стига до отпадането му от състава за двубоя с Лудогорец.

По принцип при смяна на работодател за изваждането на нова виза, даваща право на труд в България, процедурата е сложна и са нужни близо 3 месеца.

В понеделник, след като около случая се разшумя, БФС излезе със следното съобщение на сайта си: “Във връзка с възникналия казус по отношение на състезателните права на футболиста Хосе Кордоба Българският футболен съюз уточнява, че след картотекирането на същия в ПФК Левски са получени допълнителни документи, променящи обстоятелствата за предоставяне на състезателни права. Случаят е отнесен до компетентните органи на ФИФА. Футболистът е със спрени права до решение на администриращия орган”.

От съобщението не става ясно как, без да са проверени щателно всички документи, които са нужни за картотекирането на Кордоба, от централата са позволили на панамеца да играе за Левски.

Сега се очаква решението на ФИФА по казуса. На “Герена” са оптимисти, че защитникът ще може да рита за “сините” въпреки проблема. При другия вариант Кордоба ще тренира с Левски до зимата и ще може да играе през следващата година.

Около казуса възникна въпросът дали “сините” ще понесат санкции за участието на панамеца в срещата с ЦСКА. За нередовен футболист Левски може да бъде наказан със служебна загуба, в случая с 0:5, и отнемане на 3 т. Към момента от БФС мълчат по темата.

Иначе загубата от Лудогорец означава, че Левски ще навърти със сигурност поне 50 дни без победа в Първа лига. За последно “сините” спечелиха в първенството с 2:1 срещу Берое на 28 август. След това на треньорския пост се завърна Станимир Стоилов. В 4 мача под ръководството на Мъри Левски записа 2 равенства и 2 загуби.