Левски на Станимир Стоилов най-накрая спечели в efbet Лига, а Билал Бари вкара първия си гол в 26-ия си мач за отбора!

"Сините" се наложиха с 2:1 над Локомотив София в среща от 11-ия кръг, а другият акцент от столичното дерби, играно на националния стадион, е спасената от Николай Михайлов дузпа.

Това се случи в 71-ата минута, когато вратарят отрази удар от бялата точка на Пламен Крачунов. Иначе Локомотив поведе в резултата още във 2-ата минута чрез Октавио, после Бари направи фрапантен пропуск.

Левски все пак изравни в 37-ата минута чрез Здравко Димитров. В 57-ата минута Бари най-накрая счупи каръка и вкара след блестящ дълъг пас на Андриан Краев, за да донесе победата на "сините".

Тя е едва трета за Левски през сезона и с нея отборът събра 11 точки, които му отреждат 8-мо място. Локомотив остава с 13 пункта и се намира на 7-ма позиция.

В следващия кръг "сините" приемат Пирин, "железничарите" гостуват на Царско село.


Треньорът на Локомотив София Иван Колев заложи на следния състав. На вратата застана Александър Любенов, пред него в защита действаха Селсо Рапосо, Йоргос Кацикас, Пламен Крачунов и Мики Орачев. В халфовата линия опитният спец заложи на Божидар Кацаров и Матеус Дуарте. По фланговете бяха Александър Александров и Вирджил Пинсон, а  Октавио игра зад единствения централен нападател Илия Димитров.

Станимир Стоилов не направи нито една промяна от загубата от Лудогорец преди паузата за национални отбори. Пред вратаря Николай Михайлов в отбрана Мъри избра Драган Михайлович, Гьоко Зайков, Христос Шелис и Иван Горанов. В халфовата линия действаха близнаците Радослав и Борислав Цоневи, по крилата Георги Миланов и Здравко Димитров. В атака беше Билал Бари, подпомаган от Адриан Краев.

Локомотив София влезе в мача в чудесна форма без загуба в последните 6 мача във всички турнири, в които постигна 3 победи. От своя страна Левски търсеше първия си шампионатен успех под ръководството на Стоилов след две равенства (2:2 с Локомотив Пловдив, 0:0 с ЦСКА 1948) и две загуби (1:2 от ЦСКА, 2:4 от Лудогорец).

Но първите минути определено не бяха в полза на Мъри и Левски, след като "железничарите" поведоха след едва 120 секунди игра. Защитата на "сините" не успя да изчисти и ударът на Александър Александров срещна горната греда. При добавката Октавио беше оставен непокрит и без проблеми преодоля Николай Михайлов за 1:0!

Кошмарното начало определено смути възпитаниците на Стоилов и малко по-късно Михайлов демонстрира колебания, но все пак изби шута на Александров. Левски се съвзе чак в средата на полувремето, когато Георги Миланов стреля фалцово, но в аут. Локомотив отговори чрез Илия Димитров, който пропусна златен шанс за гол. Мики Орачев центрира перфектно в наказателното поле и нападателят засече с глава от чиста позиция, но слабо и Михайлов улови.

Кошмарът за Билал Бари продължи с пълна сила. След половин час игра нападателят, който чака първия си гол за Левски вече в 26 мача, направи страхотно двойно подаване с Радослав Цонев. Бари излезе сам срещу Александър Любенов, но не уцели вратата за ужас на съотборниците се.

В 37-ата минута "сините" изравниха с първия си точен удар в столичното дерби. След хубаво разиграване, Борислав Цонев намери Здравко Димитров, който с шут по земя в далечния ъгъл матира Любенов за 1:1!

До края на полувремето имаше още две интересни ситуации. Първо Левски пропусна да направи пълен обрат. Вратарят на домакините спаси удар на Димитров и топката попадна в Бари. Той само трябваше да направи добавка пред опразнената врата, но беше неподготвен и не успя да овладее. По-късно Йоргос Кацикас засече с глава след корнер, но Михайлов изби.

Второто полувреме започна с проверка на ВАР дали има дузпа за Локомотив, но съдиите решиха, че няма фаул в наказателното поле. После "железничарите" натискаха и разчитаха на дълбока преса, но в 57-ата минута се огънаха. Бари беше намерен с дълъг пас от Андриан Краев, надбяга Пламен Крачунов и с помощта на гредата най-накрая вкара гол – 2:1 за Левски!

Локомотив се хвърли в атаката и Михайлов сигурно спаси изстрел на Александров. В 66-ата минута Драган Михайлович задържа Илия Димитров в наказателното поле и ударът на нападателя с глава излезе в аут. Символичните домакини веднага скочиха за дузпа, но и за игра с ръка на защитника на Левски.

И след намесата на ВАР главният съдия Радослав Гидженов логично посочи бялата точка. Зад топката застана Крачунов, но изстрелът му в долния десен ъгъл беше спасен от Михайлов! В 77-ата минута Марин Петков можеше да сложи точка на спора, но мерникът му изневери. В 86-ата минута вратарят на Левски се намеси сигурно и след шут на Александров. Дълбоко в добавеното време Илия Димитров можеше да изравни, но топката беше изчистена и Левски спечели срещата.

Локомотив София - Левски 1:2

Голмайстори: 1:0 Октавио (2), 1:1 Димитров (37), 1:2 Бари (57)

Локомотив: 24. Любенов, 13. Рапосо (88-Милошев), 5. Катсикас, 6. Крачунов, 4. Орачев, 44. Кацаров, 58. Октавио, 89. Матеус (78-Николов), 7. Александров, 19. Ил. Димитров, 93. Виржил Пинсон
Треньор: Иван Колев

Левски: 13. Михайлов, 3. Зайков, 4. Горанов, 5. Шелис, 7. Миланов, 10. Б. Цонев (74-Костадинов), 11. Здр. Димитров, 19. Бари (80-Мартин Петков), 21. Р. Цонев (53-Марин Петков), 89. Краев, 91. Михайлович
Треньор: Станимир Стоилов

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Радослав Гидженов
Жълти картони: Рапосо, Александров (Локомотив); Краев, Михайлович, Димитров, Миланов, Горанов (Левски)

Снимка: Lap.bg