Левски на Станимир Стоилов записа втора шампионатна победа, след като разби с 3:0 при домакинството си на Пирин Благоевград в мач от 12-ия кръг на efbet Лига.

В герой за "сините" се превърна младият Марин Петков, който отбеляза два гола на "Герена". 18-годишният нападател откри резултата в 25-ата минута след превъзходна асистенция на Георги Миланов, а в 63-ата беше точен след изпълнение на корнер. В 90-ата минута Билал Бари вкара във втора поредна среща, за да оформи крайния резултат.

С успеха Левски събра 14 точки и вече се намира на 12-то място. Пирин вече е на дъното с едва 8 пункта. В следващия кръг столичани имат тежко гостуване на Черно море, докато "орлите" приемат Царско село. 


Станимир Стоилов направи две промени от победата с 2:1 над Локомотив София. Марин Петков зае мястото на контузения Андриан Краев, докато Хосе Кордоба беше предпочетен пред неубедителния в последно време Христос Шелис. Атаката отново поведе Билал Бари, подпомаган от Здравко Димитров и голямата звезда на "сините" Георги Миланов.

На вратата на Пирин застана дебютанта Ник Хенгелман, който беше привлечен преди едва два дни. 31-годишният страж започва кариерата си в Твенте, където се засича с Николай Михайлов. В предни позиции за "орлите" стартира Станислав Костов, който е ставал голмайстор на първенството с екипа на Левски. Титуляри бяха още опитните Орлин Старокин, Станислав Манолев и Петър Занев.

Срещата започна с натиск на Левски, докато Пирин разчиташе на контри. Първото интересно положение дойде в 18-ата минута, когато Билал Бари засече с глава центриране от корнер, но в аут. "Сините" продължиха да доминират и по-късно Здравко Димитров нахлу в наказателното поле и се опита да намери Борислав Цонев, но Христофор Хубчев с ключова намеса изчисти.

В средата на полувремето Левски поведе. Георги Миланов с пас като по учебник изведе Марин Петков сам срещу Ник Хенгелман. Младокът овладя на гърди, завъртя се и стреля под плонжа на вратаря за 1:0! Голът първоначално беше отменен за засада, но ВАР го призна и "сините" откриха резултата.

Домакините продължиха да са пълни господари на терена и до 35-ата минута статистиката показваше 7 срещу 0 удари към двете врати, при владеене на топката 75% срещу 25%. После и Радослав Цонев стреля опасно, но на сантиметри от целта.

Първият точен удар за Пирин дойде чак в 49-ата минута. Тогава Красимир Станоев шутира от фаул от дистанция, но право в ръцете на Николай Михайлов. В 56-ата минута "орлетата" бяха близо до изравняване на резултата. Мохамед Брахими, който е свързван с трансфер в Левски, свали с глава към Станислав Костов. Нападателят засече от движение от границата на наказателното поле и напречният стълб спаси "сините".

След малко повече от час игра Левски удвои преднината си и до голяма степен сложи точка на спора. Миланов центрира от корнер, Станислав Манолев изчисти право към Марин Петков, който изпревари Костов и засече за 2:0! Уорън Фийни опита да промени нещо и пусна в игра Преслав Йорданов и Антон Карачанаков, но и това не успя да помогне на благоевградчани, които продължиха да бъдат беззъби в атака.

После Здравко Димитров и резервата му Димитър Костадинов пропуснаха да вкарат трети гол за Левски от изгодни положения, а в 83-ата минута Марин Петков можеше да вкара хеттрик, но фалцовият му удар излезе в аут. В 86-ата минута Бари можеше да се разпише във втори пореден мач, но и неговото изпълнение премина покрай вратата. 

Така се стигна до 90-ата минута, когато Бари все пак вкара. Хенгелман допусна фрапантна грешка, подари топката на нападателя, който нямаше как да сбърка пред опразнената врата за 3:0! Дълбоко в добавеното време гол на Миланов беше отменен за фаул в атака.

Левски - Пирин 3:0

Голмайстори: 2:0 Марин Петков (25, 63), 3:0 Бари (90)

Левски: 13. Михайлов, 3. Зайков, 4. Горанов, 7. Миланов, 10. Б. Цонев (87-Найденов), 11. Димитров (77-Костадинов), 19. Бари, 21. Р. Цонев, 33. Кордоба, 88. Марин Петков (87-Мартин Петков), 91. Михайлович
Треньор: Станимир Стоилов

Пирин: 12. Хенгелман, 38. Дюлгеров, 73. Бенгюзов (70-Йорданов), 31. Станоев, 7. Брахими (73-Карачанаков), 8. Старокин, 3. Занев, 11. Манолев, 29. Костов, 14. Николов, 45. Хубчев
Треньор: Уорън Фийни

София, ст.: "Vivacom Arena - Георги Аспарухов"
Съдия: Никола Попов
Жълти картони: Б. Цонев, Р. Цонев (Левски); Занев, Николов (Пирин)

Снимки: Lap.bg