Галерия

Лудогорец спечели Суперкупата на България за рекорден шести път, след като победи Левски след изпълнение на дузпи.

Редовното време на националния стадион "Васил Левски" предложи голяма драма с четири гола – 2:2, но при ударите от бялата точка "сините" отново се провалиха, както стана и срещу Хамрун Спартанс в Лигата на конференциите в началото на миналия месец. 

През първото полувреме Левски се представи безупречно във всички фази на играта и логично се оттегли на почивката с гол аванс, дело на Георги Миланов. Халфът се разписа с прекрасен удар извън наказателното поле.

През втората част разградчани вдигнаха темпото и двата отбора имаха своите шансове, но между 68-ата и 72-ата минута Левски допусна две големи грешки, които бяха наказани.

И двете попадения бяха дело на Кирил Десподов, второто от дузпа. Тя дойде след груба грешка на Келиен ван дер Каап и нарушение на Пламен Андреев, който нямаше какво да направи! Хората на Станимир Стоилов обаче не се предадоха и в 92-ата минута Ван дер Каап се реваншира и с гол прати сблъсъка в дузпи. 

При тях младите Марин Петков и Асен Митков не вкараха за Левски, за Лудогорец единствено Рик Джонатан не се разписа и "орлите" ликуваха.


Треньорът на Лудогорец Анте Шимунджа заложи на всичко най-добро, с което разполага. На вратата застана Серджио Падт, карето в защита беше съставено от Сисиньо, Оливие Вердон, Игор Пластун и Антон Недялков. Якуб Пьотровски и Мануел Кафумана действаха в средата на терена, Каули Оливейра, Бернард Текпетей и Кирил Десподов играха зад Матиас Тисера.

Станимир Стоилов не можеше да разчита на двама твърди титуляри за двубоя – наказания защитник Сонко Сундберг и нападателя Билал Бари, който има здравословни проблеми и остана на пейката. Пламен Андреев отново беше избран пред Николай Михайлов на вратата, докато Жереми Петрис, Килиен ван дер Каап, Хосе Кордоба и Цунами бяха четиримата бранители. Андриан Краев, Филип Кръстев и Георги Миланов бяха тримата халфове, по крилата атакуваха Роналдо и Уелтън, Илиян Стефанов влезе в ролята на централен нападател.

През първото полувреме Левски беше пълен господар на терена, създаваше опасности, докато "зелените" така и не успяха да напипат ритъма си. 

Всичко започна в 14-ата минута, когато Филип Кръстев с чудесен рейд и финтове навърза няколко противници и изведе Илиян Стефанов сам срещу вратаря. Героят от финала с ЦСКА демонстрира хладнокръвие и вкара топката във вратата, но голът беше отменен за засада. ВАР също се намеси и се видя, че коляното на национала е било с милиметри зад последния защитник при решаващия пас – правилно решение на Георги Кабаков и екипа му.

В средата на полувремето "сините" отново създадоха главоболия за Серджио Падт. Роналдо с късо подаване намери Георги Миланов, който центрира. Антон Недялков подложи крак и късметът го покри, защото горната греда спаси капитана на разградчани от автогол. Последва слаб удар от вратарското поле на Кръстев и Падт улови без проблеми.

5 минути преди края Левски създаде поредна опасност пред Падт. Вратарят изби удар на Роналдо, но изпусна топката и тя попадна в Келиен ван дер Каап. Той веднага стреля, но стражът поправи грешката си и този път улови. Лудогорец отговори с далечен удар на Каули Оливейра, който излезе в аут.

Това беше и единствената смислена атака за разградчани за първото полувреме, а в 42-ата минута Левски поведе напълно заслужено. Роналдо с къс пас намери Миланов, който пред погледа на Мануел Шоу нагласи топката на силния си ляв крак. И последва брилянтно изпълнение почти в сглобката на вратата, което препарира Падт за 1:0!

На почивката Анте Шимунджа направи двойна промяна в атака. Рик Джонатан и Игор Тиаго замениха съответно Бърнард Текпетей и Матиас Тисера. Промените раздвижиха играта на Лудогорец в предни позиции и първата сериозна опасност в мача пред Пламен Андреев не закъсня. Кирил Десподов се справи с Цунами и шутира, но покрай целта. После Джонатан изведе Каули на чиста позиция и Андреев се подвоуми дали да излиза. В крайна сметка вратарят се хвърли в краката на бразилеца и с отлична намеса отне топката от краката му.

След час игра Левски организира хубава атака, при която Уелтън потърси далечния ъгъл, но сантиметри го разделиха от целта. В средата на втората част Лудогорец стигна до светкавичен обрат. В 68-ата минута Недялков проби опасно отляво и намери Десподов, който с технично докосване преодоля Андреев за 1:1!

Броени секунди по-късно Ван дер Каап позволи на Тиаго да му открадне топката, получи се разбъркване и в крайна сметка Андреев направи дузпа. Зад топката застана Десподов, който отново вкара и разградчани поведоха с 2:1!

Левски обаче не се предаде и в 92-ата минута Ван дер Каап се реваншира за грубата си грешка. Жереми Петри центрира и Роналдо се размина с топката. Защитникът дебнеше от втора позиция, засече веднага и матира Падт за 2:2 и прати сблъсъка в дузпи! 

При тях Андреев спаси удар на Джонатан, но Марин Петков и Асен Митков не успяха да преодолеят Падт и Лудогорец спечели Суперкупата.

Лудогорец - Левски 2:2, 4:3 при дузпите

Голмайстори: 0:1 Миланов (42), 1:2 Десподов (68, 72-д), 2:2 Ван дер Каап (92)

При дузпите:

1:0 Ив. Попов - гол!
1:1 Каули - гол!
1:1 М. Петков - Падт спасява!
1:1 Джонатан - Андреев спасява!
2:1 Кордоба - гол!
2;2 Сисиньо - гол!
3:2 Бари - гол! 
3:3 Тиаго - гол!
3:3 Митков - Падт спасява!
3:4 Вердон - гол! 

Лудогорец: Серджио Падт, Сисиньо, Оливие Вернод, Игор Пластун, Антон Недялков, Якуб Пьотровски,  Мануел Кафумана, Каули Соуса, Бернард Текпетей (46-Джонатан), Кирил Десподов (90-Делев), Матиас Тисера (46-Тиаго)
Треньор: Анте Шимунджа

Левски: Пламен Андреев, Жереми Петрис, Килиен ван дер Каап, Хосе Кордоба, Цунами, Андриан Краев (75-Попов), Филип Кръстев, Георги Миланов (84-Митков), Роналдо, Уелтън (84-Петков), Илиян Стефанов (67-Бари)
Треньор: Станимир Стоилов

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Георги Кабаков
Жълти картони: Вердон, Текпетей, Пьотровски, Сисиньо, Пластун, Джонатан, Тиаго (Лудогорец); Кордоба, Краев, Стефанов, Андреев, Ван дер Каап (Левски)

Водеща снимка: БГНЕС