Бившият треньор на Левски Стефан Грозданов сподели впечатленията си пред „Тема Спорт“ от победата на сините над ЦСКА с 2:0 в дербито. Той посочи какво е довело до успеха на тима на Станимир Стоилов и ролята на треньора в такъв мач.


Г-н Грозданов, какво е впечатлението ви от дербито между Левски и ЦСКА?
– Левски напълно заслужено победи. Следя пресата, контактувам с футболни хора и не виждам някъде да има друго мнение по въпроса. Мисля, че сините стояха много по-добре на терена. Самото поведение на тима показа още от първата минута, че излиза, за да победи ЦСКА. Това го нямаше при червените. Видях едно смирение и дори известна уплаха у тях. Докато Левски още в първите минути показа, че ще бъде доминиращият отбор на терена. Самият начин на игра на сините коренно се различаваше от този на ЦСКА. Левски приложи много съвременни тенденции в действията си, но това вече е начин на работа на Станимир Стоилов. Това постепенно дава положителни резултати. Мъри започна да налага много интересни неща още със завръщането си в Левски.

Точно това ли бе разковничето в дербито – битката на скамейките, където опитният Станимир Стоилов се изправи срещу дебютанта Саша Илич?
– Според мен на Саша Илич му е много ясно какво означава мач между Левски и ЦСКА, но на играчите на червените не беше така. Да, разбира се, и опитът си изигра решаваща роля в това дерби. Сърбинът може да е играл в много такива двубои, но на пейката не е имал. В родината си той водеше скромния Чукарички. Не е бил треньор на Партизан, а тепърва започва в ЦСКА, за да почувства какво означава дербито от другата страна на тъчлинията.

Имаше ли някой от футболистите на Левски, който да ви направи по-силно впечатление?
– Бях леко разочарован в последните мачове от играта на крилата на Левски – Велтон и Роналдо. Дори се появи информация, че са изморени и имат нужда от почивка, но за мен свършиха много добра работа срещу ЦСКА. Постоянно създаваха неприятности на крайните защитници на червените, а и на цялата отбрана. Вижда се много ясно, че Левски се опитва да направи отбор, а не да разчита на проблясъци от един или двама души. Ивелин Попов, доколкото имаше сили и му позволяваше физическото състояние, също се видя, че от него лъха на класа.

Преди дербито в Левски имаше притеснение за защитата заради отсъствието на Ноа Сонко Сундберг. Как ви се видя играта на сините в тази зона?
– За мен защитата стоеше много стабилно. Не направи кой знае какви грешки с изключение на отиграването на Хосе Кордоба при отменения гол на ЦСКА. Това беше – в един или два момента имаше затруднения, а през другото време не си спомням да са имали проблеми. Келиан ван дер Каап замести добре Сундберг. Мисля, че с тези атаки, които създаде ЦСКА, който и да беше в защита за Левски, нямаше да има притеснения. Червените не изненадаха с нищо кой знае какво освен с някои пасове зад гърба на отбраната.

Преди това Левски загуби от Локомотив София с 2:3, но сега си върна самочувствието с победата над ЦСКА. Ще имат ли сили сините за нещо голямо през този сезон?
– Това, че са загубили от Локомотив, не означава нищо. Всеки отбор може да направи грешна стъпка. Самият растеж и създаването на един отбор винаги предразполага клатушкания. Но Левски показа, че игрово стои много добре. Това е, което е много важно. Ясно е, че сините ще са в разпределението на медалите, но за първото място ще е много трудно заради късата скамейка на тима. Лудогорец ротира състава си постоянно, но и те ще правят грешки като всеки отбор.