2001 г. След вечното дерби, в което Левски победи ЦСКА с 2:0, скаутите, следящи родните таланти, отново насочиха вниманието си към един от младите играчи на „сините“ - Пламен Андреев.

17-годишният страж не беше безгрешен срещу „армейците“, но пък излезе от него с втора поредна „суха“ мрежа от двубой с „червените“, след като не допусна гол и във финала за купата на България. Тогава Левски се наложи с 1:0.

Така Андреев вече е в Топ 3 на играчите от родното първенство, за които се твърди, че са препоръчителни за трансфер от специалистите. Не може обаче да не отбележим, че основната заслуга за това е на Станимир Стоилов.

Той отдавна заяви, че докато е треньор на „сините“, клубът няма да привлича вратари и ще залага на собствени юноши за този пост. Смел и рискован ход, а лицето на тази политика на Мъри е именно Пламен Андреев.

Стоилов го пусна във всички мачове за Купата през миналия сезон, включително в полуфиналите срещу Лудогорец и финала с ЦСКА. А след издънката на Николай Михайлов срещу Хамрун, Андреев вече натрупа 11 шампионатни мача от общо 18 официални срещи в мъжкия футбол през кариерата си.

В доста от тях младият страж не допусна голове, но това се дължи и на добрата игра в защита на отбора. Вратарят имаше и колебливи изяви, довели до голове на Кирил Десподов (в първия полуфинал за купата на България през пролетта и в мача мача за Суперкупата). Две от трите попадения на Локомотив (София) при успеха на „железничарите“ с 3:2 също попадат в графата – вратарски.

Големият късмет за Андреев е фактът, че треньор на Левски е Станимир Стоилов. При всеки друг треньор той щеше да бъде зачеркнат. Това показват фактите, когато се погледне какво се случва с младите вратари от школата на Левски от предишния престой на Стоилов на „Герена“ до момента.

Почти всеки бива отписан след първата издънка. Само двама, произведени в школата на Левски, изиграха сериозен брой мачове за тима. Това са Николай Михайлов (76) и Божидар Митрев (68). И те, също като Пламен Андреев, дебютираха под ръководството на Станимир Стоилов, припомня „Мач Телеграф“.

Що се отнася до останалите, най-фрапиращ е примерът с Ивайло Василев от сезон 2012/13. Тогава той изигра само един мач – срещу Лудогорец в Разград. Левски загуби с 1:2, а вратарят допусна грешка при втория гол на домакините. След този двубой Василев никога повече не застана на вратата на „сините“.

Емблематичен случай е този с Александър Любенов, който в момента е на вратата на Локомотив (София). За него фатален се оказа гостуване на Ботев (Пловдив) в Коматево. Столичани водеха с 1:0 до 63-ата минута, когато при удар от средна дистанция на Неделев Любенов приклекна и не успя да улови топката, която се шмугна между краката му и влезе във вратата. Впоследствие „сините“ загубиха с 1:2. След този двубой Александър никога повече не игра в официален мач за клуба.

Засега обаче доверието към Пламен Андреев не намалява. Той постепенно трупа опит и самочувствие. Остава да се изгради като лидер в съблекалнята. Изисква го и лентата на ръката му, както и доверието от Станимир Стоилов. Иначе пътят към Втора и Трета лига е доста лесен.

  • ВРАТАРИТЕ ОТ ШКОЛАТА НА ЛЕВСКИ В ЕЛИТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ


Николай Михайлов – 76 мача за първенство
Божидар Митрев – 68 мача за първенство
Николай Кръстев – 19 мача за първенство
Пламен Андреев – 11 мача за първенство
Цветан Димитров – 8 мача за първенство
Александър Любенов – 4 мача за първенство
Михаил Иванов – 2 мача за първенство
Ивайло Василев - 1 мач за първенство

Снимка: Lap.bg