Бившият международен съдия и бивш главен методист на реферите Детелин Баялцалиев анализира пред „Труд“ спорните ситуации в дербито „Левски“-„Ботев“ (Пд). Три бяха дискусионните ситуации, начело с отменения гол на Николай Минков от гостите. „Сините“ пък могат да имат претенции за дузпи срещу Илиян Стефанов и Уелтън. Рефер на сблъсъка бе Станимир Тренчев, а за ВАР отговаряше Васимир Ел-Хатиб.

Редовен ли беше голът на Ботев Пловдив?

Голът на Ботев беше редовен!
Съдията правилно отмени гола на Ботев!
Общо 2886 гласа

„От гледна точка на съдията казвам, че има някакво съприкосновение – обясни Баялцалиев. - Възможно е тази интервенция с ръката (б.а Ману) да извади от равновесие защитника на „Левски“ Цунами. Ако има такова, арбитърът трябваше да свири фаул още на момента. Беше ли го направил, щяхме да си кажем, че съдията е преценил, че го е извадил от баланс. Но не го стори, защото така е преценил. Поради тази причина ВАР не трябва да се намесва, тъй като няма очевидна грешка. Не мога да си обясня защо този рефер, след като видя в реално време, че не е нарушение, след това си промени решението? По кои критерии го направи? Истината е, че той не е в Първа лига по заслуги, а по други причини.

Имаше ли дузпа за Левски?

Левски не получи чиста дузпа!
Нямаше никаква дузпа за Левски!
Общо 2167 гласа

Направи и други грешки. Има нарушение на границата на наказателното поле срещу Уелтън, което е дузпа. Тук съдията може да не успее да прецени, но ВАР трябваше да се намеси задължително, а не го направи. Веднъж се намеси неправилно при отменения гол, втори път не го стори, когато трябваше... Има и още една спорна ситуация, която не мога да твърдя дали има, или няма нарушение в наказателното поле срещу Илиян Стефанов. Беше му показан жълт картон за симулация, каквато по мое мнение няма. Истината обаче е, че вратарят не играе с топката, докато Стефанов го направи. Имаше възможност да продължи атаката, но бе съборен. Тук е важно каква е била комуникацията между съдията и ВАР, може да са преценили единодушно, че е симулация. Факт е, че след този мач се създава полемика около съдийството, а не за случващото се на терена. Двата тима изиграха мач, в който имаше хубави футболни моменти, но те остават на заден план. Дискутира се основно отмененото попадение, а истината е, че има потенциално 2 дузпи за "Левски".

Снимка: Lap.bg